Vilniaus apygardos prokuratūra juos kaltina piktnaudžiavus tarnybine padėtimi, kai steigiant suskystintų dujų importo terminalo valdymo įmonę „Gamtinių dujų terminalas“ protegavo milijonieriaus Bronislovo Lubio valdomą koncerną „Achema“.

Aukštų valstybės tarnautojų baudžiamąją bylą ketvirtadienį atvertė Vilniaus miesto 2 apylinkės teismo teisėjas Valdas Petraitis. Tiesa, dėl dviejų advokatų nepasirodymo teismas bylos net nepradėjo nagrinėti iš esmės, tačiau posėdžius suplanavo net iki birželio mėnesio.

Šioje byloje bus apklausta daugiau kaip 30 liudytojų, tačiau, pasak valstybės kaltinimą palaikančio Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroro Giedriaus Tarasevičiaus, tarp liudytojų nėra „Achemos“ savininko Bronislovo Lubio.

„Iš esmės ikiteisminio tyrimo metu nebuvo nustatyta kažkokių nors duomenų, kad ponas Lubys būtų betarpiškai, asmeniškai kažkur tai, kažką tai galimai neteisėto padaręs, kažką tai įtakojęs, - vienu žodžiu, kad jisai dėl kažkokių kitokių priežasčių būtų reikalingas kviesti liudytoju šioje baudžiamojoje byloje“, - žurnalistams sakė prokuroras.

Pasak jo, aukštiems valstybės tarnautojams pateikti kaltinimai dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, kai dėl to didelės neturtinės žalos patyrė valstybė (Baudžiamojo kodekso 228 str. 1 d.).

Ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys prokurorams leidžia teigti, kad 2008-aisiais ŪM dirbusi N. Pažūsienė kelis mėnesius palaikė itin glaudžius netarnybinius ryšius su „Achemai“ atstovaujančiu advokato padėjėju. Tai paaiškėjo patikrinus valstybės tarnautojos kompiuterį bei peržiūrėjus pokalbių telefonu išklotines.

Bylos duomenimis, „Gamtinių dujų terminalas“ buvo priskirtas prie valstybinės reikšmės itin didelės finansinės vertės strateginių objektų, kurio įstatinis kapitalas turėjo būti ne mažiau kaip 250 mln. Lt. Jo statyboms turėjo būti skelbiamas konkursas Europos Sąjungoje, tačiau N. Pažūsienė tuomečiam ŪM sekretoriui A. Ignotui pasiūlė įmonės įstatinį kapitalą numatyti vos 100 tūkst. Lt vertės (80 tūkst. Lt - valstybės įnašas) ir organizuoti pirkimą supaprastinta tvarka – apklausos būdu.

A. Ignotas pritarė šiai idėjai, ją palaikė ir valstybės sekretorius, šiuo metu ŪM kanclerio pareigas užimantis G. Miškinis.

Dalyvauti konkurse ŪM pakvietė penkias bendroves, tačiau joms pateikė tik 5 dienų (2 iš jų buvo savaitgalio) terminą, per kurį stambios kompanijos turėjo pateikti savo pasiūlymus. Šią tvarką bandė užprotestuoti bendrovė „Lietuvos dujos“, tačiau jai buvo atsakyta, kad ji turėjo pakankamai laiko pasiruošti konkursui ir pateikti savo pasiūlymą.
Netrukus konkurso nugalėtoju buvo paskelbta „Achema“, disponavusi visa su konkursu susijusia informacija.

Pasak prokuroro, taip buvo diskriminuojamos kitos bendrovės, o B. Lubio valdomai „Achemai“ buvo suteiktos neteisėtos privilegijos.

Kaltinimus aukštiems valstybės tarnautojams pateikę prokurorai teigia, kad jie pažemino valstybės tarnautojo vardą bei ministerijos prestižą.

DELFI paviešinus, kad valstybės tarnautojai galimai piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, A. Ignotas pasitraukė iš Energetikos agentūros, o G. Miškiniui nurodė pasiaiškinti ūkio ministras.

DELFI primena, kad Gedimino Kirkilo Vyriausybė buvo sukūrusi bendrovę „Gamtinių dujų terminalas“, kurios penktadalį akcijų valdė B. Lubiui priklausanti „Achema“. Ši įmonė turėjo valdyti būsimąjį suskystintų dujų terminalą.

Vėliau, Specialiųjų tyrimų tarnybai pradėjus tirti bendrovės steigimą, B. Lubys pareiškė savo akcijų dalį įmonėje sumažinantis iki 10 proc.

Tačiau galiausiai projektas žlugo Andriaus Kubiliaus ministrų kabinetui nusprendus likviduoti šį kūrinį.

Praėjusių metų viduryje jo Vyriausybė apsisprendė vis dėlto statyti suskystintų dujų terminalą.

Tikimasi, kad jis pradės veikti 2014 m., tačiau kol kas neaiškus jo finansavimo modelis.

Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Ramutis Jancevičius yra sakęs, kad ikiteisminis tyrimas dėl ŪM tarnautojų piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi buvo pradėtas dar prieš pasikeičiant valdžiai. „Jis vykdomas nepriklausomai nuo politinių vėjų“, – pabrėžė prokuratūros vadovas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją