„Dalkia Eastern Europe“ yra pasirengusi investuoti 500 mln. Lt į naujos biokuro gamyklos statybą Vilniuje. Tai yra didžiausia investicija Lietuvoje per trejus metus. Tai leistų pasiekti šilumos kainos sumažinimą iki 20 proc. (...) Tai yra pilnai jų investicija, čia nereikės nei savivaldybės pinigų, nei Europos Sąjungos lėšų, nei kitokia forma finansinio prisidėjimo“, – trumpoje spaudos konferencijoje sakė jis. 

Pasak sostinės mero, įgyvendinus šį projektą 60 proc. visos šilumos būtų gaminama iš biokuro.
„Susitarimas yra gana laisvas, jokių sąlygų „Dalkia Eastern Europe“ nekelia. (...) Jokių sąlygų dėl sutarties pratęsimo ar įsipareigojimų iš miesto, Vyriausybės nėra. Tai yra daroma investicija jų rizika ir yra jų pačių verslo plano dalis“, – tvirtino A. Zuokas.

Jis šį pasiūlymą artimiausiu metu ketina pristatyti premjerui Andriui Kubiliui.

„Įgyvendinimo laikotarpis taip pat priklausys nuo Vyriausybės ir savivaldybės bei kitų valstybės institucijų“, – paaiškino sostinės meras. 

Pasak A. Zuoko, statant biokuro gamyklą pirkimai bus vykdomi vadovaujantis Viešųjų pirkimų įstatymu, o biokuras perkamas iš būsimos biokuro biržos.

Trumpoje spaudos konferencijoje „Dalkia Eastern Europe“ valdybos pirmininkas ir prezidentas Jean'as Sacreste'as tvirtino, kad statybas ketinama pradėti kiek galima greičiau, kai tik tai bus galima padaryti atsižvelgus į visus teisinius reikalavimus.

„Mums, kaip ir visiems čia, rūpi aukštos energijos išteklių kainos ir mūsų pareiga būti kūrybingais teikiant sprendimus. Pirmas iš sprendimas yra diversifikuoti naudojamą kurą, todėl galvojame statyti 300 megavatų biokuro jėgainę. Mes tai padarysime kuo greičiau, kai tik bus teisinės sąlygos“, – spaudos konferencijoje sakė jis.

J. Sacreste'as tvirtino, kad dabar dideles sąskaitas lemia kuro kainos.

„Nenorėčiau polemizuoti, aš kalbu tik faktais. Kuro kainos kyla, dujų kaina padidėjo daugiau nei 3,5 kartų nuo 400 Lt iki 1920 Lt už tą patį kiekį. Aš esu įsitikinęs, kad Vyriausybė priims šį siūlymą sumažinti kainas“, – paklaustas apie valdžios kritiką „Vilniaus energijai“ sakė jis. A. Zuoko teigimu, statybos truktų trejus metus, o darbai galėtų prasidėti šių metų pabaigoje.

Vilniaus vicemeras Romas Adomavičius pabrėžė, kad neteisingos buvo spekuliacijos apie 37 eurus sudarantį „Dalkia Eastern Europe“ įstatinį kapitalą.

„Dabar turime aiškiai užfiksuotus duomenis – kapitalas yra 110 mln. eurų. Šios investicijos dar kartą patvirtina, kad jokia įmonė, neturėdama įstatinio kapitalo, negalėtų to daryti. Šiuo metu vilniečiai dujų perka už maždaug 450 mln. Lt, iš to kiekio maždaug 300 mln. Lt liktų čia Lietuvoje ir atitektų biokuro rengėjams, mažų miškų savininkams, ūkininkams ir visiems kitiems. Tai yra mažiausiai 1 tūkst. darbo vietų“, – kalbėjo vicemeras.

Premjeras Andrius Kubilius sveikina iniciatyvą, tačiau nesiima vertinti jos efektyvumo.
„Aš nesiimu vertinti, kadangi nežinome konkretesnių dalykų, bet taip kaip ir kitose Lietuvos savivaldybėse yra gerai, kad ir Vilniuje yra pradedama suvokti, kad Vilniaus savivaldybė ir jos šilumos tinklai yra Vilniaus reikalas, visų pirma. Noriu pasveikinti, kad atsiranda naujų iniciatyvų, o ne vien tik ieškoma, kas kaltas premjeras, energetikos ministras ar ir prezidentė. Ar tie planai realūs ir racionalūs, turėtų pasakyti ekspertai“, – po Vyriausybės posėdžio žurnalistams komentavo premjeras Andrius Kubilius.

DELFI primena, kad Vilniaus miesto savivaldybės sprendimu, 2002 m. Vilniaus šilumos tinklai yra išnuomoti tarptautiniam koncernui „Dalkia“, su kuriuo siejamas vienas didžiausių Lietuvos verslo koncernų „Icor“ (buvusi „Rubicon group“). Sostinės šilumos tinklų nuomos sutartis galioja iki 2017 m.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją