„Aš manau, visų pirma, Baltarusijos atominės elektrinė nebus pastatyta, tai yra šiandien nematau realių veiksmų, tai yra daugiau politinio pobūdžio pareiškimai. Šalis neturi atominės energetikos patyrimo, neturi reguliatoriaus, neturi įstatymo ir taip pat klausimas dėl finansavimo ir eilė kitų klausimų... Taigi tą statybą aš laikyčiau labai hipotetiška“, - Vyriausybės valandoje teigė A. Sekmokas.

Taip jis atsakė į Seimo nario Sauliaus Stomos klausimą. Parlamentaras taip pat iškėlė klausimą atsisakyti Lietuvai statyti savo atominę jėgainę, mainais į baltarusių atsisakymą turėti savąją atominę elektrinę.

„Pastarosiomis dienomis iš tikrųjų supratome, kas per pavojus kyla 50 km nuo Vilniaus, jei Baltarusijos teritorijoje bus atominė elektrinė, kuri bus statoma rusiškomis technologijomis ir neaišku, kuo tai gali pasibaigti. Suprasdamas, kad mūsų Seimo visokie pareiškimai ir kažkokie lapeliai ir tuščias oro virpinimas nelabai čia ką paveiks mūsų kaimyną Aleksandrą Lukašenką, ar jūs negalvojate, kad reikia pradėti mąstyti apie tai, kad mainais baltarusiams už siūlymą, kad jie nestato savo elektrinės, mes atsisakytume savo elektrinės statybos Visagine?“, - klausė S. Stoma, tačiau energetikos ministras teigė apskritai pasaulyje apie panašius precedentus negirdėjęs.

„Aš pasakysiu, kad pasaulyje, matyt, tokių precedentų nelabai yra buvę, ir mūsų ketinimai ar neketinimai tikrai nematau, kad turėtų įtakos Baltarusijai“, - sakė A. Sekmokas.

Energetikos ministras, be kita ko, pabrėžė, kad Japonijos įvykiai veikiausiai turės įtakos Lietuvos energetikos strategijos kaitai. „Mes atidžiai labai stebime įvykius Japonijoje ir laukiame išvadų. Manau, kad nereikėtų skubėti su energetikos strategija, nes galimas daiktas į energetikos strategiją reikėtų įnešti naujų nuostatų, atsižvelgiant į tuos įvykius, kurie vyksta Japonijoje“, - Vyriausybės valandoje kalbėjo politikas.

Tuo metu premjeras A. Kubilius svarstė, jog po sprogimų Japonijos elektrinėse, visos pasaulyje statomos atominės jėgainės privalės atitikti pačius aukščiausius reikalavimus, tarp jų Baltarusijos bei Lietuvos. Ministras pirmininkas išreiškė viltį, kad tam didelį dėmesį skirs ir investuotojai, kurie nenorės rizikuoti savo reputacija.

Klausiamas, kodėl Lietuva priekaištauja Baltarusijai dėl jos statyti žadamos elektrinės, kai pati ketina statyti jėgainę vos už 30 km nuo Daugpilio, A. Kubilius teigė, jog Lietuva vykdo visas tarptautines konvencijas.

„Noriu priminti, kad Lietuva vykdo visas tarptautines konvencijas ir visus tarptautinius įsipareigojimus. Poveikio aplinkai vertinimas yra daromas pagal visas konvencijas ir pagal aukščiausius standartus. Lietuva atidžiai seka situaciją Japonijoje, laukiame ekspertų išvadų dėl to, kas lėmė tokius įvykius, be abejo, esame įsitikinę po šių įvykių bet kokios statybos ar Lietuvoje, ar kitur, turėtų atitikti pačius aukščiausius ir dar aukštesnės kokybės saugumo reikalavimus“, - teigė premjeras.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją