„Tai yra dvi labai svarbios komponentės: atominė ir atsinaujinantys. - sako ministras. - Aš manau, kad yra labai klaidinga supriešinti atominę ir atsinaujinančius. Vienas be kito jie yra nepilnaverčiai.“

Per forumą ministras įvardijo, kad VAE projekto finansavimas iš Lietuvos pusės bus vykdomas iš šių šaltinių: skolintų lėšų, šalies elektros sektoriaus kapitalo ir dabartinio elektros tarifo dalies. Tačiau ministras atsisakė patikslinti, kuri elektros tarifo dalis galėtų būti naudojama kaip finansavimo šaltinis statant VAE.

„Dabar yra skaičiuojami įvairūs variantai, nes pirmiausiai mes turime numatyti, aiškiai apibrėžti tą dalį projekto, kurią finansuosime iš paskolų. Šiandien įvardijama, kad iš paskolų mes finansuosime nuo 50 iki 70 procentų, likę – priklausomai, kiek liks, atitinkamai žiūrėsime iš kokių komponentų kokią dalį finansuoti, - sakė ministras. - Šiuo metu yra atliekami įvairūs vertinimai ir esmė ta, kad tai turėtų būti iš tarifo, o iš kokių komponentų, tai bus dar ir politinė diskusija. Kol kas mes turime palikti galimybę vykdyti projektą. Galutiniai sprendimai, bus, be abejo, kartu su galutiniu investavimo sprendimu.“

Elektros tarifą sudaro elektros įsigijimo kaina, perdavimo, skirstymo, sisteminės ir visuomeninio tiekimo paslaugos bei Viešuosius interesus atitinkančios paslaugos (VIAP). Šiuo metu VIAP mokestis, kuris sudaro apie 19 proc. elektros kainos, yra paskirstomas finansuoti energijos gamybai iš atsinaujinančių išteklių, strateginiams projektams, taip pat Lietuvos elektrinei, šalies termofikacinėms elektrinėms ir kitoms energetikos sektoriaus reikmėms.

Paklaustas, ar dėl VAE statybos galėtų didėti elektros tarifą, ministras teigė, kad šiuo metu reikia kreipti dėmesį į tai, kad elektros importas didžiąja dalimi lemia tarifo augimą.

„Elektros brangimą ar nebrangimą žymiai didesne dalimi lemia kiti faktoriai. Visų pirma, kadangi mes importuojame apie 65 proc. elektros energijos, tai (tarifo augimą – aut. past.) lemia importuojamos elektros kaina, ji turi didžiausią dalį. Be abejo, brangimas ar nebrangimas priklausys nuo to, kiek mes plėstume atsinaujinančių gamybą“, - sakė ministras, kuris vardijo, kad elektros tarifus galėtų paveikti ir linijos su Švedija, Lenkija.

Paklaustas kaip vertina referendumą, kuriam ruošiasi žalieji, ministras pabrėžė, kad tai yra žmonių teisė: "Seimas turi daryti savo sprendimus, o žmonės gali ir turi teisę kelti klausimus ir išsakyti savo nuomonę".

Planuojama, kad atominės elektrinės eksploatacijos pradžia būtų 2020-2022 m., nors anksčiau skelbta, kad VAE darbą turi pradėti 2020 m. Skaičiuojama, kad bendra projekto suma neturėtų viršyti 5 mlrd. eurų arba 17 mlrd. Lt.

Lietuvos siekis yra turėti 34 proc. elektrinės akcijų, o tai reiškia šalies investiciją į projektą iki 6 mlrd. Lt.

Galutinį sprendimą, ar investuoti į VAE planuojama priimti 2015 metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją