Pagal pirmadienį pateiktą planą, Elektrėnuose esanti Lietuvos elektrinė savo perteklines dujas nemokamai perduotų termofikacinėms elektrinėms, kurios iš jų gamintų šilumą ir elektrą. Elektrą jos grąžintų Lietuvos elektrinei, o šilumą patiektų gyventojams.

Kaip žurnalistams sakė energetikos ministras Arvydas Sekmokas, tai leistų šilumą atpiginti maždaug 4 ct/kWh arba iki 13 proc.

„Ji gali šias dujas siūlyti termofikacinėms elektrinėms kaip žaliavą, iš jos elektrinės gamintų elektrą ir šilumą. Elektrą grąžintų „Lietuvos energijai“, kuri ją perduotų perdavimo sistemos operatoriui kaip ir darytų ir pačios pagaminta elektra. Tuo tarpu, šilumą ji gauti iš termofikacinių elektrinių už kainą, kuri artima savikainai ir „Lietuvos energija“ ją parduotų toms pačioms termofikacinėms elektrinėms už šią neaukštą kainą“, – modelį aiškino ministras.

Planuojama, kad pirmą sykį toks šilumos gaminimo būdas bus panaudotas lapkritį. Jei jis pavyks, schema bus naudojama ir gruodį. Šiemet iš viso Lietuvos elektrinę valdanti bendrovė „Lietuvos energija“ planuoja turėti 45 mln. kubinių metrų nepanaudotų dujų.

„Lietuvos energija“ dujų pigiau negauna, bet šitaip jas panaudojus galėtume gauti pigesnės šilumos“, – sakė A. Sekmokas.

Anot ministro, Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija esminių prieštaravimų šiai schemai neturi.

Tiesa, dėl šio pasiūlymo tarpusavyje turės susitarti Lietuvos elektrinė su privačių bendrovių valdomomis šilumos tiekimo įmonėmis ir dujas tiekiančiomis „Lietuvos dujomis“.

Pirmadienį Vyriausybė protokoliniu nutarimu pritarė, kad Energetikos ministerija koordinuotų šį susitarimą.

DELFI primena, kad šį rudenį laukiama rekordinių šilumos kainų – rugsėjo pradžioje dujos buvo 37 proc. brangesnės nei prieš metus, dėl to šildymas gyventojams bus apie 17 proc. brangesnis.

Šiuo metu didžiuosiuose miestuose šiluma kainuoja 24,05-33,3 ct/kWh.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją