Tuo tarpu „Gazprom” spaudos tarnyba DELFI teigė, kad bendrovė šiuo klausimu dar pozicijos neturi ir žadėjo pateikti vėliau.

„Lietuva surinko įrodymų, dėl šito pažeidimo, kad „Gazprom“ teikia dujas Lietuvai neteisinga kaina, tai yra sutarties pažeidimo esmė, siūlome „Gazprom“ pradėti derybas dėl pažeidimo ištaisymo, dėl teisingos dujų kainos, tiekiamos Lietuvos vartotojams, siūlome tas derybas Briuselyje vesti ir taip pat siūlome „Gazprom“ paviešinti „Lietuvos dujų“ privatizavo sutartį“, - spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Anot jo, apie pažeidimus signalizuoja tai, kad Lietuvai dujos buvo tiekiamos maždaug 15 proc. aukštesne kaina nei „gretimoms valstybėms“.

Anot ministro, „Gazprom“ atstovai ne kartą yra viešai pasisakę, kad Lietuvai dujų kaina auginama dėl politinių priežasčių ir yra aukštesnė nei kitoms valstybėms.

Energetikos ministerijos pranešime teigiama, kad privatizavimo sutartimi „Gazprom“ įsipareigojo, kad į Lietuvą tiekiamų gamtinių dujų kaina bus teisinga – t.y. šiai kainai neturės įtakos politiniai faktoriai. Anot pranešimo, šis įsipareigojimas reiškia, kad „Gazprom“ nediskriminuos Lietuvos vartotojų.

„Dėl konkurencijos pažeidimų mes kreipėmės į Konkurencijos direktoratą (...) Pagal teisininkų išvadas mes laikome, kad buvo padaryta privatizavimo sutarties pažeidimas“, - teigė A. Sekmokas.

Energetikos ministerija teigianti surinkusi įrodymų, kad „Gazprom“ diskriminuoja Lietuvos gamtinių dujų vartotojus ir daro politinį ir ekonominį spaudimą Lietuvos Vyriausybei.

Todėl Energetikos ministerija inicijavo ginčo sprendimo procedūrą, numatytą privatizavimo sutartyje. Ministerija siūlo „Gazprom“ per 60 dienų susitarti dėl sutarties pažeidimo ištaisymo ir teisingos gamtinių dujų kainos nustatymo. Derybas siūloma rengti Briuselyje dėl to, kad šios vyktų „trečioje šalyje“.

Tuo atveju, jei „Gazprom“ neištaisys padaryto pažeidimo, Energetikos ministerija ketina kreiptis į Stokholmo arbitražą dėl privatizavimo sutartyje numatytų sankcijų – sutarties anuliavimo nuo jos sudarymo momento ir restitucijos – pritaikymo.

Kaltinimus atmeta

Vakare išplatintame pranešime „Gazprom“ teigia, jog bendrovė negavo oficialių dokumentų, kuriuose būtų išdėstytos Lietuvos Energetikos ministerijos pretenzijos dėl sutarties susijusios su „Lietuvos dujų“ akcijų pardavimu 2004 metais, pažeidimo.

Savo viešuose pareiškimuose energetikos ministras Arvydas Sekmokas nepaaiškina, kur konkrečiai buvo pažeidimas, tariamai padarytas “Gazprom”, rašoma bendrovės pranešime.

Dujų kaina yra apskaičiuojama pagal sutartą formulę, priklausomai nuo „naftos krepšelio". Dėl kainos nustatymo principų buvo susitarta 2004 m.

Atkreipiame dėmesį, kad bendrovė "Lietuvos dujos" yra viena iš penkių dujų, kurios rinkos dalis neviršija 40 proc. Likusios keturios bendrovės, tiesiogiai perkančios dujas iš "Gazprom" pagal 2010 m. galiojusią formulę, susitarė dėl dujų tiekimo 2011 m., skelbia “Gazprom”.

Prieš beveik mėnesį mažieji „Lietuvos dujų” akcininkai – Energetikos ministerija – pareikalavo „Lietuvos dujų” vadovų atsistatydinimo.

Pernai „Lietuvos dujų” grynasis pelnas išaugo 68 proc. iki 159,5 mln. Lt. „E.ON Ruhrgas International GmbH“ priklausė 38,9 proc., „Gazprom“ – 37,1 proc., Energetikos ministerijai – 17,7 proc., įvairiems fiziniams ir juridiniams asmenims – 6,3 proc. „Lietuvos dujų” akcijų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją