Degalai ir namus šildantis kuras turi būti apmokestinami pagal išmetamų teršalų kiekį. Tai dar prieš metus pasiūlė už mokesčius atsakingas Europos komisaras A.Šemeta.

Nauja apmokestinimo tvarka sėkmingai skinasi kelią – trečiadienį Europos parlamentarai ją svarstys, o ketvirtadienį jau balsuos.

Jeigu jai būtų pritarta, o pereinamojo laikotarpio nenustatyta, tokiu atveju didžiulis kainų šuolis visos Europos laukia jau nuo 2013 metų.

Vokiečiai apskaičiavo, kad lietuvio pasiūlymas jų šalies vairuotojams dyzelino litrą pabrangins 31 euro centu (1,07 lito).

Be to, tai kirs ir privačių namų savininkams – mat siūloma už kiekvieną į orą išmestą anglies dvideginio toną įvesti 20 eurų (70 litų) mokestį.

Bet A.Šemeta teigia, kad ES narės galėtų savarankiškai apsispręsti ir netaikyti mokesčių už namams šildyti vartojamą energiją.

Pagal A.Šemetos pasiūlymą, mokesčiai bus skaičiuojami pagal tai, kiek kuras ar degalai sukuria energijos ir išmeta anglies dvideginio. Tai bloga žinia dyzelino, kuris pralaimi konkurencinę kovą kitoms kuro rūšims dėl didesnės taršos, vartotojams.

„Europa dabar yra naftos kainų įkaitė. Jei ir toliau mokesčiais remsime naftos importą, kentėsime dėl naftos tiekėjų diktato”, – „Lietuvos rytui” vakar kalbėjo komisaras A.Šemeta. Pasak jo, biodyzelinui ir bioetanoliui taikomi mokesčiai sumažėtų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją