A. Zuoko ir G. Fokino susitikimas ketvirtadienį vakare įvyko Sankt Peterburge, kur kaip tik vyksta Vilniaus dienų renginiai. Meras DELFI teigė pasinaudojęs proga pradėti pokalbius dėl palankesnių dujų kainų Vilniaus šilumos gamintojams.

„Šio susitikimo metu dalyvavo verslo delegacijos, mūsų ambasadorius, konsulato žmonės ir Sankt Peterburgo verslo ir kultūros atstovai. Buvo atėjęs G. Fokinas į šį priėmimą. Mes gal 10-15 minučių pabendravome. Temos buvo daugiau bendros, bet pasinaudodamas galimybe, kaip miesto vadovas, pasiteiravau dėl klausimo, kuris aktualiausias – dujų kainos Vilniaus šilumos tinklams. Buvo mano klausimas, ar yra galimybė (pasiekti – DELFI) geresnės kainos“, - kalbėjo A. Zuokas.

Anot mero, „Gazprom“ turętų būti suinteresuotas bendravimu su Vilniumi, mat koncernas „Achema“ turi su dujų tiekėjų atskirą sutartį, tad sostinė, po „Lietuvos energijos“ bendrovių, yra antras didžiausias dujų vartotojas Lietuvoje.

Politikas atskleidė perdavęs prašymą sumažinti dujų kiekį, tiekiamą Vilniui per „Dujotekaną“ ir padidinti „Lietuvos dujoms“ tenkančią kvotą.

„Turint omeny, kad (dujų tiekimo – DELFI) konkursuose, kaip įprasta, dalyvauja tik dvi įmonės – „Lietuvos dujos“ ir „Dujotekana“ – buvo mano klausimas, ar galima padidinti konkurenciją. (...) Ne tai, kad be tarpininkų, bet dėl kvotų dydžio. Mums didesnę dalį dujų parduoda „Dujotekana“, mažesnę – „Lietuvos dujos“. Klausimas, aišku, geresnės kainos. Galbūt jiems apsimoka labiau padidinti kvotą „Lietuvos dujoms“, - aiškino A. Zuokas.

Anot jo, kol kas jokių pažadų „Gazprom“ atstovas G. Fokinas Vilniui nedavė, tačiau sutarta „tęsti diskusiją“. „Derėtis galima ir kalbėti apie tai reikia – taip ir sutarėme“, - sakė meras.

Politikas teigė sieksiąs, kad „Gazprom“ dujų kainą Vilniui sumažintų dar iki ateinančio šildymo sezono pradžios.

„Lietuvos Vyriausybė iki šiol derybų dėl dujų kainų nevykdė iš viso. Arba vykdė jas per spaudą, kaip kartais yra juokaujama iš „Gazpromo“ pusės. Natūralu, kad dialogas ir normalios derybos gali būti sėkmingos. Tikrai pabandysiu, jeigu Vyriausybė negali susiderėti dėl dujų kainų nacionaliniu lygmeniu, tą daryti Vilniaus miesto lygmeniu“, - pridūrė A. Zuokas.

Politologas Tomas Janeliūnas, vertindamas A. Zuoko susitikimą su G. Fokinu, teigė, esą taip meras kartoja Kazimieros Prunskienės, palaikiusios draugiškus ryšius su daugeliu Rusijos atstovų, klaidas. Pats A. Zuokas su tokiu vertinimu nesutinka.

„Tokį komentarą pavadinčiau provincialumo sindromu. Jaunosios kartos politologai yra siaurai mąstantys. Niekada niekam nepakenkė bendravimas, diskusija ir derybos. Manau, kad yra didžiausia Lietuvos politikos klaida šiandien – tai, kad mes dažnai prakaituojame apsimestinai Lietuvos spaudos puslapiuose vietoj to, kad vestume realias derybas, paremtas ekonomine logika, ilgalaikiais valstybės strateginiais tikslais. Kad tą naudą Lietuvos žmonės gautų šiandien. Nes už tokį nesikalbėjimą, nebendravimą vien per praėjusį šildymo sezoną Lietuvos žmonės permokėjo 156 mln. litų“, - reziumavo Vilniaus meras.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (183)