Baltarusijos valdžia veža žurnalistus, kad jie it antstoliai fiksuotų, jog Astravo atominės statytojai jau antrą savaitę rausia pamatų duobę ir pasiekė penkių metrų gylį. Sukiojasi 17 ekskavatorių, sunkiasvoriai verčia žemes į pelkę. Valstybinė žiniasklaida praneša, kad čia darbuojasi apie pustrečio šimto žmonių, kitąmet bus tūkstančiai.

Su Maskva jau sukirsta rankomis dėl 10 mlrd. dolerių kredito, dar 3 mlrd. pridės Kinija. Oficialusis Minskas trimituoja laimėjęs „atomines“ varžybas: Lietuvos Seimas dar tik svarsto, ar pritarti energetikos įstatymų paketui ir koncesijos sutarčiai su „Hitachi“.

„Prieš savaitę VSD paskelbtoje informacijoje buvo ir nuotraukos iš Baltarusijos statybos aikštelės. Be abejonės, vienas dalykas – norėti statyti ir gauti kreditavimo liniją, kitas – gebėti visa tai daryti laiku, pagal grafikus“, – kalbėjo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas.

Darbai užsukti, tačiau užsakovė, valstybės įmonė „Atominės elektrinės direkcija“, ir generalinis rangovas, „Rosatom“ įmonė „Atomstrojeksport“, dar tik derasi dėl vadinamosios generalinės sutarties. Vos pradėję kasti pamatų duobę, statytojai nuleidžia garą – jau pora metų nukeltos pabaigtuvės. Vis atidėliojamas rusiškų reaktorių, kurie bus statomi Astrave, licencijavimas – jį tikėtasi gauti dar pernai.

Tuo metu Baltarusijos fizikų bendruomenė abejoja dėl sutarties su generaliniu projektuotoju „Atomstrojprojekt“ teisėtumo. Pernai jam sustabdyta veiklos licencija. „Atomtstrojprojekt“ buvo šalia Sankt Peterburgo statomos Leningrado atominės generalinis rangovas. Čia pernai liepą per avariją nukrito reaktoriaus sieną turėję laikyti metalo strypai. Statybų pabaiga nutolo trejus metus ir pabrango mažiausiai dešimtadaliu. „Rosatomas“ neskelbia avarijos priežasčių, tačiau paaiškėjo, kad tai – ne pirma avarija.

Su „Atomstroprojekt“ Leningrado atominės generalinio rangovo sutartis nutraukta, jis nuo šiol atomines tik projektuos. Pagal jo brėžinius „Rosatomas“ stato atomines Rusijoje ir užsienyje.