Tiek Vilniaus miesto savivaldybės, tiek Valstybinės kainų ir energetikos komisijos (VKEKK) atstovai tvirtina, kad už šių skaitiklių tikrinimą iš tiesų turi mokėti gyventojai, tačiau skaitiklius patikrinti turėtų nuvežti daugiabučių administratoriai.

Tuo metu Valstybinė metrologijos tarnyba (VMT) atkreipia dėmesį, kad teisės aktus reikėtų tikslinti, nes dabar nėra visiškai aišku, kas turėtų už juos atsakyti.

Iš daugiabučio – daugiau nei 22 tūkst.Lt

Vilnietį Kęstutį, taip pat gavusį tokį pranešimą, labiausiai papiktino paslaugos kaina.

„Aš nežinau, ar naujas toks skaitiklis kainuoja 200 litų. Metrologijos centro specialistė telefonu man paaiškino, kad tikrinimas atrodo taip - sudeda 10 ar 20 skaitiklių ir pro juos leidžia vandenį su turima įranga. Tai trunka iki valandos. Aš paskaičiavau, jeigu kiekvienas mūsų namo butas šiai įstaigai sumoka po 185 Lt, tai išeina 22,5 tūkst. Lt, o Vilniuje yra ne vienas namas. Tai yra įspūdingas skaičius už tokį darbą“, – tvirtino gyventojas.

Jis piktinasi VMT neišgirdęs paaiškinimo, kas nustato tokias kainas.

„Turbūt jie patys netiki, kad viso namo gyventojai nuveš skaitiklius tikrinimui, juo labiau, kad tiek kainuoja ir, matyt, „Vilniaus energija“ mūsų namą gali prirašyti prie pelno zonos, kur iš visų gyventojų ims daugiau. Dažniausiai juk nėra tiek daug daugiabučių, kur veikia aktyvios bendrijos, kurios suorganizuotų skaitiklių nuvežimą“, – svarstė Kęstutis.

Kartu su sąskaita mikrorajono gyventojams pranešama, kad pagal VMT 2006 m. direktoriaus įsakymą, butų šilumos skaitikliai turi būti tikrinami ne rečiau nei kartą per ketverius metus.

„Remiantis „Vilniaus energijos“ pranešimu, jeigu iki 2011/2012 m. šildymo sezono pradžios Jūsų butuose įrengti šilumos skaitikliai neturės metrologinės patikros, šilumos paskirstymui bei mokesčių už šildymą apskaičiavimui bus taikomas Šilumos paskirstymo metodas – namui šildyti suvartotas šilumos kiekis bus paskirstomas proporcingai butų (patalpų) bendram plotui“, – rašoma pranešime.

Jame taip pat nurodoma, kad skaitiklio tikrinimas Vilniaus metrologijos centre (VMC) kainuoja 115 Lt, o nuvežimas ir parvežimas – po 35 Lt. Tačiau pranešime nekalbama, kas turėtų nuvežti skaitiklius.

Paskambinus į daugiabučius šiame mikrorajone administruojančią „Adminsta“, jos darbuotoja paaiškino, kad gyventojai turėtų palaukti kitos savaitės, kai bus rengiama speciali jų apklausa, kurioje bus pateikti pasiūlymai dėl skaitiklių tikrinimo. Paklausta, kas veš skaitiklius, ji ragino palaukti kitos savaitės.

Tuo metu šilumą sostinėje tiekianti bendrovė „Vilniaus energija“ tvirtina esanti čia niekuo dėta, šį nurodymą esą davė Vilniaus miesto savivaldybė.

Tokių daugiabučių yra apie 120

Kęstutis Karosas
Vilniaus miesto savivaldybės Komunalinio ūkio departamento Energetikos ir statinių skyriaus vedėjas Kęstutis Karosas DELFI tvirtino, kad skaitiklius jau ankstesniais metais teko tikrintis Šeškinės, Pašilaičių gyventojams.

„Savivaldybė šių dalykų visiškai nereglamentuoja. Tačiau kadangi šitie skaitikliai nėra perduoti šilumos tiekėjui, šilumos tiekėjas jų priežiūros, nusidėvėjimo ir keitimo nėra įtraukęs į savo kainą, išeina, kad skaitikliai yra gyventojų nuosavybė ir reikia skirti lėšų pasitikrinti šiuos skaitiklius. Aš galvoju, kad tai turėtų daryti namo administratorius, kuris centralizuotai visus surinktų, nuvežtų patikrinti ir sustatytų atgal“, – komentavo jis.

Vilniuje iš viso yra apie 120 namų, kuriuose yra buitiniai šilumos skaitikliai. Dažniausiai tai yra naujos statybos būstai su individualia šilumos apskaita.

„Nesupratimo ir nesutarimo yra, nes viename įstatyme yra parašyta, kad jie turi būti tikrinami privalomai, o kitame nurodoma, kad atsiskaitomieji skaitikliai turi būti šilumos tiekėjo ir tikrinami privaloma tvarka. Aš suprantu, kad atsiskaitomasis skaitiklis name yra tik viena – įvadinis“, – pripažino K. Karosas.

VKEKK narys ir pirmininko pavaduotojas Danas Janulionis DELFI sakė, kad Šilumos ūkio įstatyme yra parašyta, kad šilumos tiekimo įmonės savo sąskaita turi keisti tik tuos prietaisus, kurie vadinami atsiskaitomaisiais. Toks prietaisas yra įvadinis namo skaitiklis.

„Tačiau už įvadinio skaitiklio yra buitiniai skaitikliai ir teisiškai jie nėra laikomi atsiskaitomaisiais prietaisais, tai yra prietaisai, kuriais šiluma yra padalijama. Tokiu atvejo jo priežiūra turi pasirūpinti gyventojas“, – sakė jis.

Yra dviprasmybių

VMT direktorius Ignas Stankovičius yra įsitikinęs, kad reikia tikslinti įstatymus.

Ignas Stankovičius
„Šilumos įstatyme yra aiškiai pasakyta, kad už atsiskaitomųjų prietaisų patikrą yra atsakingas šilumos tiekėjas. Kai daugiabučiuose buvo tik įvadiniai skaitikliai, tada buvo viskas aišku. O dabar, kai atsirado dar kiti prietaisai, kurie naudojami atsiskaitymai, fokusas yra tame, kad yra bendras namo skaitiklis, o sutartys pasirašytos individualiai su kiekvienu butu. Dabar irgi kai kur yra įvadiniai butų skaitikliai“, – DELFI komentavo jis.

Dėl teisės aktų nesuderinamumo pirmadienį buvo surengtas pasitarimas Energetikos ministerijoje. Šilumos ūkio ir Metrologijos įstatymuose apie šiuos skaitiklius kalbama nevienodai.

„Yra du teisės aktai, kuriuos galima skirtingai traktuoti. Vienas kalba, kad už atsiskaitomuosius prietaisus atsako šilumos tiekėjas. Taigi lyg ir turėtų būti, kad šilumos tiekėjas aptarnauja tuos butų skaitiklius, kitur kalbama, kad savininkas už juos atsako. (...) Pagal vieną punktą gali traktuoti, kad ir tie skaitliukai yra tiekėjo atsakomybė, tačiau Šilumos tiekimo ir vartojimo taisyklėse yra neaiškiai parašyta, nes jie kažkodėl yra pavadinti buitiniais, nors techniškai jie yra lygiai tokie patys kaip ir įvadiniai namo skaitiklis, tik mažesnio diametro“, – kalbėjo I. Stankovičius.

Paklaustas, kaip tokioje situacijoje turėtų elgtis vartotojas, VMT direktorius sakė, kad laukiantiems už šilumą gali tekti mokėti pagal būsto plotą.

„Jeigu žmogus lauks, kol situacija išsispręs, tai, matyt, pasibaigs tuo, kad bu pritaikytas šilumos skaičiavimas pagal kvadratūrą. Esu girdėjęs tokią nuomonę, kad mokant pagal buto kvadratūrą, tai kainuoja daugiau. Taip pat taip mokant visiškai neskatinamas šilumos taupymas“, – savo nuomonę išsakė jis.

Pašnekovas tvirtina, kad metrologinius skaitiklių patikrinimų įkainius nustato rinka, o skaitiklius galima tikrinti keliose įmonėse, pavyzdžiui, VMC, „Riana“, Kauno metrologijos centras, „Šilumomatis“.

„Aš sutinku, kad gal ir daugoka, bet jeigu paskaičiuoji, kiek per metus sumoki už šildymą, tai tai yra nedaug. Juk per metus už šilumą sumoki 4000-5000 Lt, tai kartą į ketverius metus išleisti 200 Lt yra verta“, – sakė jis.

Gali kainuoti ir 90 Lt

Paskambinus į VMC, specialistė paaiškino, kad dėl šilumos skaitiklių tikrinimo reikėtų kreiptis į UAB „Šilumos ūkio servisas“. Šios bendrovės direktorius Vidmantas Klybas DELFI sakė, kad skaitiklių tikrinimo kainos priklauso nuo to, kiek jų atvežama vienu kartu.

„Pagal mūsų kainoraštį, vieno skaitliuko patikra kainuoja 125 Lt, bet šiuo metu imame daugiausiai 100 Lt, o jeigu veža bendrijos daugiau nei 50 skaitiklių, tai tikrinimas kainuoja 95 Lt, atvežus daugiau nei 200 skaitiklių – 90 Lt su pridėtinės vertės mokesčiu. Tiesiog tariamės dėl tikrinimo kainos“, – aiškino jis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją