Nesiprausia, nes bijo susirgti

Klaipėdietė į vieno kambario 37 kvadratinių metrų ploto butą, esantį Sausio 15-osios gatvės 10 name, atsikraustė spalį. Moteris anksčiau gyveno dviejų kambarių bute Manto gatvėje.

„Esu vieniša, nebeišsimokėjau“, – pasakojo 83 metų klaipėdietė.

Moteris tvirtino, kad nuo šildymo sezono pradžios jos bute nešyla dvi patalpos – vonia ir virtuvė.

„Už šildymą reikia mokėti už visą buto plotą, o dvi patalpos šaltos“, – piktinosi pensininkė.

Anot gyventojos, didžiausia problema, kad vonioje nešyla gyvatukas ir kaupiasi drėgmė.

„Gyvatukas – kaip ledas. Iš čiaupo bėga drungnas vanduo. Trečias mėnuo negaliu nusiprausti. Šalta. Bijau susirgti. Nors per šventes norėčiau nusiprausti ir galvą išsiplauti, o to padaryti negaliu“, – guodėsi klaipėdietė.

Pensininkė pasakojo, kad su tokia problema susiduria ir kiti gyventojai, gyvenantys virš jos – trečiajame ir ketvirtajame aukšte.

Į virtuvę – avint veilokus

Klaipėdietė pasakojo, kad ne ką geriau ir virtuvėje, kur visiškai nešyla radiatorius. Rytais, vos išlipusi iš lovos, moteris priversta apsiauti veilokus, užsivilkti šiltą megztinį.

„Gal tas radiatorius yra visai atjungtas? Jis nešyla nuo šildymo sezono pradžios. Kambaryje viskas gerai. Nuolat laikau pravertas virtuvės duris, kad prišiltų. Dėl šalčio sąnarių uždegimas prasidėjo. Reikės važiuoti į
ligoninę“, – guodėsi moteris.

Dėl nešylančių gyvatuko ir radiatoriaus klaipėdietė kreipėsi į namų valdą, bet problema dar neišspręsta. Įmonės „City Service“, kuriai priklauso namą administruojanti „Ąžuolyno valda“, atstovas Vilius Mackonis tvirtino, jog prie tokių situacijų priveda neatsakingi remonto darbai.

Įtariama, kad gyvatukas vonioje nešyla, nes vieno kaimyninių butų gyventojai yra įsirengę šildomas grindis virtuvėje ir vonioje. Viskas pajungta nuo bendros šildymo sistemos.

„Įrengus šildomas grindis nuo bendros sistemos, suvartojama daugiau šilumos. Tad kiti butai šąla“, – pabrėžė atstovas.

Gauna didesnes sąskaitas

Pasak V.Mackonio, kitiems namo gyventojams toks kaimynų elgesys gali atsiliepti keliais būdais.

Padidinus šilumos kiekį temperatūros palaikymui, jie gauna didesnes sąskaitas. Taip pat gali ir nešilti gyvatukas. Su tokiomis problemomis kiti gyventojai gali susidurti, kai jų kaimynai be projekto butuose sumontuoja netinkamo galingumo radiatorius.

Tokiu atveju kaimynai taip pat sulaukia didesnių sąskaitų už šildymą. Prižiūrėtojai padidina šilumą, nes žmonės skundžiasi, kad šalta, o patalpoje privalo būti užtikrinta 18 laipsnių temperatūra.

V.Mackonio teigimu, namų valdos darbuotojai be projekto įrengtus naujus radiatorius rado ir klaipėdietės, kuri skundžiasi nešylančiais įrenginiais, bute.

„Radiatoriai ne tik pakeisti be projekto, bet ir nematyti jų prijungimo, nes viskas paslėpta sienose. Gal ne taip darbai atlikti? Tai gali būti priežastis ne tik kodėl nešyla radiatorius virtuvėje, bet ir kituose butuose, kurie prijungti prie to paties šildymo stovo“, – aiškino atstovas.

Pakeitė buvę savininkai

Namų valdos klaipėdietę įpareigojo pateikti šildymo sistemos pakeitimo projektus ir viską atstatyti.

Garbaus amžiaus moteris tvirtino, kad radiatoriai jau buvo pakeisti, kai atsikraustė. Anot jos, kambaryje jie labai gerai šildo.

„Buvę savininkai tvirtino, kad radiatorius naujais reikėjo pakeisti, nes senieji prakiuro. Tai patarė padaryti namų valda. Ji turėjo žinoti apie tokius darbus, juk keičiant radiatorius reikia iš sistemos vandenį išleisti. Kodėl iš jų projekto nereikalavo, o iš manęs prašo. Likau kalta“, – stebėjosi moteris.

Klaipėdietė įsitikinusi, kad problema – tikrai ne jos radiatoriai. Buvę savininkai tvirtino, jog pernai įrenginys virtuvėje šilo. Tik šiemet – ne.

„Kiek žinau, kaimynai yra perstatę savo butus. Pas kai kuriuos radiatorių virtuvėje išvis nėra likę. Gal tai yra problema?“ – svarstė moteris.

Į butą pateks po Naujųjų

V.Mackonis pabrėžė, jog name užtenka vieno buto, kuris nelegaliai įsirengė šildomas grindis, susimontavo daugiau ar galingesnių radiatorių, pasididino būsto plotą.

„Pavyzdžiui, name yra 100 butų. Užtenka, kad viename jų būtų kažkas ne taip, ir kenčia 30“, – teigė atstovas.

Daugiabučio namo bute aptikus nelegaliai įrengtas grindis, papildomus ar galingesnius radiatorius, savininkų prašoma juos išmontuoti, įvertinama, kokios tam sąnaudos reikalingos.

Namų valdos darbuotojai kartu su bendrovės „Klaipėdos energija“ atstovais butą, kuriame, kaip įtariama, yra neteisėtai įrengtos šildomos grindys, norėjo patikrinti iš karto.

Tačiau šeimininkė išvykusi į komandiruotę. Ji planuoja grįžti po Naujųjų metų sutiktuvių.

„Kai tik grįš, iš karto atliksime patikrą. Jei rasime pažeidimų, prašysime juos pašalinti, kaip ir klaipėdietės, pas kurią rasti radiatoriai sumontuoti be projekto“, – aiškino atstovas.

Gali tekti atlyginti žalą

V.Mackonis pabrėžė, kad už neleistinus šildymo sistemų pertvarkymus butų savininkams gresia administracinė atsakomybė.

Šiemet Valstybinės energetikos inspekcijos Klaipėdos teritorinis skyrius gavo vieną skundą dėl neteisėtai sumontuotų šildymo įrenginių. Buvo pranešta, kad įrengtos papildomos radiatorių sekcijos.

Namo bendrijos pirmininkas ėmėsi priemonių. Jis buto savininkui parašė įspėjimą, kad bute esančių radiatorių skaičius viršija numatytą projektą. Papildomos radiatorių sekcijos buvo išmontuotos.

Dėl neteisėtai kaimynų įrengtų šildymo įrenginių kenčiantys gyventojai gali kreiptis į teismą ir reikalauti atlyginti patirtą žalą.

„Šildoma kitų butų sąskaita. Tad gyventojai gali prašyti žalos atlyginimo“, – tvirtino atstovas.

Faktai

Klaipėdiečiai, kurie nori pakeisti radiatorius, pirmiausia turi kreiptis į namo administratorių ir išsiaiškinti, ar numatyti darbai nepakenks visai sistemai.

Namo administratorius išduos sąlygas, pagal kurias reikia paruošti projektą.

Pastarąjį reikia pateikti ir suderinti su šilumos tiekėju.

Klaipėdiečiai, kurie įtaria, kad kaimynai yra neleistinai įsirengę šildymo įrenginius, taip pat turi kreiptis į namo administratorių ar bendrijos pirmininką.

Šis privalo iš įmonės „Klaipėdos energija“, šilumos ūkio prižiūrėtojų specialistų sudaryti komisiją ir išaiškinti situaciją.

Jei nustatoma, kad yra pažeidimų (įrengta per daug radiatorių ar jie pernelyg galingi, šildomos grindys, padidintas buto plotas) privaloma juos pašalinti.

Specialisto komentaras

Antanas Katinas, Valstybinės energetikos inspekcijos Klaipėdos teritorinio skyriaus vyriausiasis inžinierius inspektorius

Patalpų savininkams ir nuomininkams draudžiama savavališkai atjungti ar prijungti patalpas prie centralizuotos sistemos arba keisti šildymo prietaisų šildomąjį paviršių. Pasitaiko atvejų, kai gyventojai, darydami įvairius pertvarkymus, savo būstuose sumontuoja papildomas radiatorių sekcijas, keičia jų pajungimo schemas, prietaisų galią, nuo karšto vandens sistemos įsirengia šildomas grindis. Taip išbalansuojama šildymo sistema. Dėl to kaimynams dažniausiai būna per šalta, nepakankamai šyla vonių šildytuvai, drėksta sienos, kaupiasi pelėsis. Dėl įvairių šildymo sistemų projektų pažeidimų suvartojama daugiau šilumos kitų namo gyventojų sąskaita.