Iki vakaro ugniagesiai gelbėtojai vyko į 85 gelbėjimo darbus, dažniausiai - šalinti nuvirtusių medžių.

"63 kartus vykta pašalinti medžių, kurie užvirto ant kelių ar ant namų", - vėlų antradienio vakarą sakė PAGD Situacijų koordinavimo skyriuje.

Keturis kartus vykta šalinti padarinių dėl nuvirtusių reklaminių stendų, trim atvejais rimta žala padaryta namų stogams.

Naujų pranešimų apie potvynius iki antradienio vakaro negauta.

"Nemažai gedimų šiaurės ir vakarų Lietuvoje jau pašalinta, tačiau jų daugėja kitoje šalies dalyje - pietų ir rytų pusėje. Tikimės, kad per naktį vėjas nurims, tačiau iki rytojaus dar tikriausiai gausime naujų pranešimų apie gedimus", - sakė LESTO Dispečerinio valdymo departamento skyriaus vadovas Ervinas Pareigis.

Pasak jo, gamtos stichijoms slenkant nuo vakarinės dalies link rytinės ir pietinės, antroje dienos pusėje gedimų padaugėjo Alytaus ir Vilniaus regionuose. Permainingos oro sąlygos ir sustiprėję vėjo gūsiai įtakojo naujus elektros tiekimo sutrikimus.

Daugiausia jų įvyko miškingose vietovėse, kur dėl stipraus vėjo laužomi ir audros verčiami medžiai, krisdami pažeidė oro linijų laidus bei jų atramas. Dėl šių priežasčių 18 val. duomenimis daugiausia nukentėjusios vietovės, kuriose nutrauktas elektros tiekimas buvo:


Vilniaus mieste ir rajone - iš viso apie 10 tūkst. vartotojų, Trakų raj. - 1950.

Panevėžio raj. - 3968, Rokiškio raj. - 1562, Kupiškio raj. - 410.

Utenos raj. - 589, Molėtų raj. - 1414, Zarasų - 760, Ignalinos raj. - 727, Anykščių raj. - 430.

Klaipėdos regione: Gargždų raj. - 794, Šilalės raj. - 579, Šilutės raj. - 720, Tauragės raj. - 350.

Kauno mieste ir raj. - 158, Jurbarko raj. - 929, Prienų - 2487, Šakių raj. - 750; Jonavos raj. - 500.

Šiaulių regione: Raseinių raj. - 1636, Radviliškio raj. - 410.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos naujausiais duomenimis, stipri audra siautė visoje Lietuvoje.

E. Pareigio teigimu, bendrovė operatyviai organizuoja gedimų šalinimą. Vien per pirmąsias valandas likusių be elektros energijos skaičius buvo sumažintas keliais tūkstančiais.

LESTO atsovo teigimu, situaciją apsunkina naujai užfiksuojami gedimai, nes stiprūs vėjo gūsiai nerimsta iki šiol. Iki vakaro operatyvinių brigadų skaičius buvo padidintas iki 236.

Audra Kaune: laužomi medžiai, plėšomos stogo dangos

„Situacija keičiasi kiekvieną minutę“, - taip audros padarinius laikinojoje sostinėje apibūdino Kauno apskrities Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atstovė Jovita Lapėnaitė.

Kol kas Kaune užfiksuoti trys didesni incidentai – stiprus vėjas nuvertė reklaminį skydą Šiaurės prospekte. Skydas nuvirto ant važiuojamosios kelio dalies ir sutrikdė eismą.

Ugniagesiams – gelbėtojams teko vykti ir į Aleksotą, Amerikos lietuvių gatvę. Čia audra nuvertė medį, kuris užvirto ant automobilio.

Šiuo metu ugniagesiai - gelbėtojai taip pat dirba Laisvės alėjoje, buvusiame kino teatre „Kanklės“, kur stiprus vėjas drasko stogo dangą.

„Daugiausiai pranešimų gauname apie laužomus medžius. Iki 14.30 val. sulaukėme 15 pranešimų apie audros padarinius“, - DELFI sakė J. Lapėnaitė.

Šiaulių regione be elektros – 3,8 tūkst.

Šiaulių regione be elektros šiuo metu likę apie 3800 vartotojų. Dėl gamtos padarinių neveikia 219 transformatorinių. Rimčiausia padėtis Kelmės- Raseinių plote, čia vėjas tik stiprėja, Kelmės regione be elektros likę 1500 vartotojų, Raseinių krašte- 1300, Kuršėnuose be elektros liko 620 vartotojų.

Bendrovės „Lesto” atstovas sako, kad Šiaulių krašte audros padarinius likviduoja 35 brigados, iki vėlaus vakaro planuojama daugelį gedimų sutvarkyti ir atnaujinti elektros tiekimą.

Dažniausia avarijos priežastis - ant elektros tiekimo linijų nuvirtę ar palenkti medžiai.Be to, kad vėjas gadina elektros tiekimo linijas, yra ir kitų nuostolių. Šiauliuose vėjas suplėšė kelias autobusų stoteles, nuplėšė reklaminius stendus.

Šiaulių greitoji medicinos pagalba praneša, kad į jos tarnybą dėl audros padarinių niekas nesikreipė.

Neringoje buvo paskelbta ekstremali padėtis

Neringoje dėl stipraus vėjo antradienį kelioms valandoms buvo paskelbta ekstremali padėtis. Apie 15 valandą ji buvo atšaukta.

„Buvo paskelbta apie 12 val. dėl to, kad vėjo greitis pasiekė ekstremalios situacijos kriterijų, bet sumažėjus vėjo gūsiams, greičiui, ekstremali situacija atšaukta", - BNS sakė savivaldybės atstovė spaudai Sandra Vaišvilaitė.

Pasak savivaldybės atstovės, Neringoje situacija popiet tapo ramesnė ir šiuo metu nėra svarstoma galimybė vėl skelbti ekstremalią padėtį.

Anot S.Vaišvilaitės, didelės žalos vėtra Neringoje nepritarė.

Anot ugniagesių gelbėtojų, vėtra Lietuvoje antradienį verčia medžius, plėšia reklaminius skydus, gadina stogus.

Dėl stipraus vėjo Klaipėdoje buvo uždarytas laivų eismas

Panevėžio rajone nuvirto vandentiekio bokštas

Kaip praneša Aukštaitijos televizija, maždaug 25-ių metrų per sekundę greičio vėjas Panevėžio rajone nuvertė vandentiekio bokštą. Šis statinys priklausė privačiam asmeniui, juo buvo tiekiamas vanduo daliai Paliūniškio gyvenvietės namų ūkių.

Apie šešiasdešimt šeimų vandens artimiausiomis dienomis, ko gero neturės. Taip pat sugadintas ant bokšto buvęs interneto ryšio siųstuvas.

Kaip teigė nuvirtusio bokšto savininkas, 1987-ųjų statybos vandentiekio bokštas remonto reikalavo jau seniai, bet ankstesnes audras atlaikė.

Kėdainių r. nugriuvo dalis gyvenamojo namo

Kėdainių rajone antradienį po pietų nugriuvo dalis gyvenamojo namo, jame gyvenusi moteris ir vaikai nenukentėjo.

Nelaimė įvyko Pernaravos seniūnijos Jankūnų kaime, BNS pranešė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) atstovas.

"Nugriuvo gyvenamojo namo skliautai ir pavojingai pakibo visa stogo konstrukcija. Namas medinis, apmūrytas. Name gyvena moteris ir du vaikai - pusantrų bei septynerių metų. Išgirdusi traškesį moteris su vaikais išėjo į lauką ir griūties metu viduje nebuvo", - sakė PAGD atstovas Vladas Rakštelis.

Į įvykio vietą buvo išsiųsta ugniagesių gelbėtojų komanda. Pasak V.Rakštelio, Pernaravos seniūnas ir civilinės saugos specialistas sprendžia nukentėjusių apgyvendinimo klausimą.

Nuotraukas su audros padariniais siųskite adresu pilieciai@delfi.lt

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)