Prezidentės teigimu, Lietuvos planai pasistatyti naują atominę elektrinę yra skirti specialiai tam, jog šalis užsitikrintų energetinę nepriklausomybę nuo Rusijos, iš kurios Lietuva iki šiol gauna praktiškai 100 procentų jai reikiamų energijos išteklių. Nepaisant to, kad, anot D. Grybauskaitės, santykiai su rytine kaimyne tapo kur kas labiau atviri, kalbėti apie visišką pasitikėjimą kol kas yra per anksti.

„Mes žinome, kad Rusija labai dažnai naudoja energijos šaltinius kaip politinio spaudimo instrumentą. Energetinė nepriklausomybė nuo Rusijos mums yra aukščiausios svarbos dalykas“, – akcentavo Lietuvos prezidentė.
Būtent dėl to atominė energetika yra viena iš galimybių „stabilizuoti mūsų apsirūpinimą energetiniais ištekliais“, cituoja leidinys valstybės vadovę.
Vienas geriausių Rusijos politinio spaudimo Lietuvai pavyzdžių – kainos už importuojamas gamtines dujas. „Mes mokame už dujas 30-40 proc. daugiau nei Vokietija“, – pasakoja prezidentė ir priduria, kad taip yra dėl to, jog Lietuva tiesiog neturi alternatyvių energijos šaltinių.

Rusijos planai pastatyti atomines jėgaines Baltarusijoje ir Kaliningrado srityje, D. Grybauskaitės nuomone, rodo Rusijos troškimą dar tvirčiau pririšti Lietuvą ir kitas Baltijos šalis prie rusiškos energetinės rinkos.
„Tokiu būdu jėgainės tampa politinio spaudimo įrankiu. Tai yra grynai politinis sprendimas“, – pastebi Lietuvos prezidentė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją