VKEKK narys ir pirmininko pavaduotojas Danas Janulionis sako, kad šio rugsėjo pradžioje lyginant su praėjusių metų rugsėju dujos yra 37 proc. brangesnės, o biokuro kaina yra padidėjusi maždaug 20 proc. Prie Lietuvos sienos rugsėjį dujos kainuoja 1200 Lt už tūkstantį kubinių metrų.

„Prognozės, kurios buvo skelbtos anksčiau, pildosi. Lietuvos istorijoje už šią kainą didesnė buvo tik keturis mėnesius – 2008 m. rugpjūtį-lapkritį. Galima sakyti, kad dabartinė dujų kaina beveik muša istorijos rekordus. Tiesa, matyti, kad dujų kaina stabilizuojasi ir visus ateinančius metus iki 2012 m. gruodžio jos turėtų svyruoti 1 proc. ribose lyginant su šiandienine kaina“, – prognozavo jis.

Tačiau šiluma dar porą mėnesių turėtų brangti, nes dujos į šilumos kainą perkeliamos su dviejų mėnesių vėlavimu.

„Šilumos kainos yra skaičiuojamos su dviejų mėnesių atsilikimu. Yra dvi to priežastys: pirma, kad šilumos kainą gyventojams reikia pranešti iš anksto, o antra – Lietuvai parduodamų dujų kaina sužinoma tik pasibaigus ataskaitiniam mėnesiui. Šiuo metu rugsėjo kainose yra įskaičiuoja liepos mėnesio dujų kaina. Todėl tikėtina, kad šilumos kaina dar porą mėnesių kops į viršų: spalį šiluma turėtų pabrangti 2,5 proc., lapkritį – apie 1 proc., o po to ji turėtų stabilizuotis“, – kalbėjo D. Janulionis.

Kainuos 60 Lt brangiau

VKEKK skaičiuoja, kad dėl tokio dujų kainos šuolio šį sezoną šildymas brangs apie 17 proc., o kilovatvalandė šilumos kainuos vidutiniškai 25,5 ct/kWh be pridėtinės vertės mokesčio. Įmonių, kurios šilumą gamina iš atsinaujinančių išteklių, šiluma kainuos 19-22 ct/kWh, o tų, kurios jai išgauti degina dujas – 25-28 ct/kWh be PVM.

„Kiek dujų brangimas persikels į šilumos kainą gyventojams, priklausys nuo konkrečios įmonės ir jos kuro struktūros. Jeigu jos kuro balanse yra daug gamtinių dujų, tai atsilieps labiau, jei balanse dujų nėra, jos įtakos neturės“, – teigė pašnekovas.

Jis skaičiuoja, kad vidutiniam senos statybos 60 kv.m buto savininkui šį rudenį šildymas kainuos 60-70 Lt per mėnesį daugiau nei pernai, jei šalyje nespustels neįprasti šalčiai.

Energetikos ministerija rengia priemonių planą, kuris turėtų palengvinti naštą gyventojams, tačiau kol kas neatskleidžiama, ką ketinama siūlyti.

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas Vytautas Stasiūnas mano, kad vienintelė išeitis spręsti augančių dujų kainų problemą – pereiti prie biokuro.

„Dujų kainų suvaldyti niekas negali. O įmonėms, kurios kūrena biokurą, dujos jokios įtakos neturi. (...) Mažos įmonės savo įrengimus jau yra pervedusios į biokurą, tačiau pervesti Vilnių reikia politinio sprendimo. Kauno arba Vilniaus miestų tarybos turi patvirtinti investicinį projektą“, – DELFI komentavo jis.

Šilumos tiekėjų asociacijos vadovas piktinosi, kad Vilniuje niekaip nepritariama sprendimui statyti komunalinių atliekų deginimo gamykla. Tokia jėgainė taip pat garantuotų pigesnę šilumą.

„Visos atliekos važiuoja į sąvartyną, o ten yra tikras kuras. Yra visokių barjerų, kurių net nesuprasi, nors resursų Lietuvoje yra pakankamai“, – kalbėjo V. Stasiūnas.

Asociacijos duomenimis, 2009-2010 m. gamtinės dujos šilumos tiekimo įmonėms su transportavimu vidutiniškai kainavo 1200 Lt, o šilumos kaina buvo 22 ct/kWh, 2010-2011 m. dujos kainavo 1400 Lt, o šiluma – 24 ct/kWh.

Šį rugpjūtį šilumos tiekimo įmonėms dujos kainavo 1751 Lt už toną naftos ekvivalento, biokuras – 590 Lt. Taigi jis prognozuoja, kad dujas kūrenančių įmonių šiluma šį šildymo sezoną kainuos 29-30 ct/kWh.

Šiuo metu 19 proc. visos centralizuotos šilumos pagaminama iš biokuro, likusią dalį – gamtinės dujos ir šiek tiek naftos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją