“Mums apmaudą kelia tik tą aplinkybė, kad buvo atsisakyta pirminio varianto ir kad visgi iki 20 proc. numatyta galimybė dalyvauti privačiam kapitalui šitame naujausiame įstatyme yra eliminuota“, - sakė jis.

Pasak jo, statant tokius svarbius valstybei strateginius objektus būtų galima kviesti ir suskystintųjų gamtinių dujų tiekėjus dalyvauti planuojamos bendrovės valdyme, numatant jiems iki 20 proc. akcijų.

„Mes matome, kad ir valstybės aukščiausi pareigūnai vyksta į vizitus ir tariamasi su tomis valstybėmis, kurios turi suskystintų dujų resursų ir manome, kad pritraukiant vieną iš svarbių žaidėjų, kuris tiektų suskystintas dujas į patį įmonės valdymą, mes tik galime užtikrinti sėkmingesnį įmonės veikimą bei dalintumėmės būsimomis investicinėmis sąnaudomis su privačiu kapitalu, išlaikant valstybės įtaką šitam objektui“, - sakė susisiekimo ministras.

Pasak jo, be jokios abejonės, į tokį objektą būtų įtraukiamas tik tas privatus arba kitų valstybių kapitalas, kuris atitinka euroatlantinės integracijos kryptis, ir tai galėtų užtikrinti planuojamo terminalo gyvybingumą ir ilgaamžiškumą.

Skelbta, kad prezidentei Daliai Grybauskaitei pasiūlius atsisakyti idėjos iki 20 proc. būsimo suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo akcijų parduoti užsienio investuotojams, Energetikos ministerija Vyriausybei teikia atnaujintą SGD terminalo įstatymo projektą, kuriame nebeliko nuostatos iki penktadalio būsimojo terminalo operatoriaus akcijų perleisti įrangos ar dujų tiekėjams. Projektas numato, jog valstybė valdys ne mažiau kaip du trečdalius terminalo akcijų. Anksčiau jame buvo įrašyta, kad valstybė valdo ne mažiau kaip pusę akcijų.

Lietuva iki 2014 metų pabaigos Klaipėdoje ketina įrengti dujų terminalą, kuris sukurs alternatyvą Rusijos dujų milžino "Gazprom" tiekiamoms dujoms.

Skelbta, kad SGD terminalas pirmąjį dujovežį priims 2014 metų gruodį, jei terminalas bus pastatytas prie Kiaulės Nugaros. SGD terminalo prie Kiaulės Nugaros statybų preliminari kaina – 700 mln. Lt. Planuojama, kad pirmuosius 10 metų didžiąja dalimi valstybės valdoma "Klaipėdos nafta" SGD terminalą nuomosis, o vėliau, įgijusi patirties, galės išsipirkti.

DELFI skelbė, kad „Klaipėdos nafta“ „Suskystintų gamtinių dujų plaukiojančiosios saugyklos su dujinimo įrenginiu įsigijimo“ tarptautinio pirkimo laimėtoja pripažino tarptautinę norvegų kompaniją „Höegh LNG“ su kuria vėliau pasirašyta sutartis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)