„Data Systems & Solutions“ mokėjo kyšius Ignalinos AE pareigūnams, kad gautų sutartis paslaugoms elektrinei teikti. Siekus nuslėpti šią schemą, kyšiai buvo nukreipiami per kelis JAV ir užsienio subrangovus. Savo ruožtu subrangovai pakartotinai čekiais ar pervedimais atliko mokėjimus aukštas pareigas einantiems Ignalinos AE pareigūnams“, - teigiama JAV teisingumo departamento pranešime.

Teismui pateiktuose kaltinimuose skelbiama, kad "Data Systems & Solutions" 1999-2004 metais yra laimėjusi keletą Ignalinos AE užsakymų, kurių vertė svyravo nuo 1,3 mln. JAV dolerių iki 13 mln. eurų. Siekiant gauti užsakymus bendrovė duodavo kyšius tuometiniam Ignalinos AE generaliniam direktoriui, Matavimų ir kontrolės departamento vadovui ir jo pavaduotojui, Tarptautinių projektų departamento direktoriui bei jėgainės pagrindiniam informacijos technologijų (IT) specialistui.

Teigiama, kad už paslaugas gaunant užsakymus "Data Systems & Solutions" 1999-2002 metais per tarpininkus tuometiniam Ignalinos AE Matavimų ir kontrolės departamento vadovui čekiais ir pervedimais buvo išmokėta 50 tūkst. JAV dolerių, jo pavaduotojui - 30 tūkst. dolerių, Tarptautinių projektų departamento direktoriui - 44 tūkst. dolerių, pagrindiniam IT specialistui - 16 tūkst. dolerių.

Be to, 2003-2004 metais vienam iš subrangovų buvo pervesta dar 246,8 tūkst dolerių mokėjimams Ignalinos AE pareigūnams.

Matavimų ir kontrolės departamento vadovui 2000-ųjų gruodį buvo apmokėtos atostogos Floridoje, o 2002-ųjų spalį buvo apmokėtos Ignalinos AE generalinio direktorius ir Matavimų ir kontrolės departamento vadovo atostogos Havajuose. Ignalinos AE generaliniam direktoriui 2004-ųjų sausį buvo padovanotas 2,7 tūkst. dolerių vertės "Cartier" laikrodis.

Ignalinos AE 1991-2010 metais vadovavo Viktoras Ševaldinas.

Virdžinijos valstijoje įsikūrusi „Data Systems & Solutions“ buvo apkaltinta sąmokslu pažeisti Korumpuotos veiklos užsienyje įstatymą ir jo pažeidimu. Bendrovė sumokėjo 8,82 mln. JAV dolerių baudą ir Teisingumo departamentas sutiko dvejiems metams atidėti baudžiamąjį persekiojimą ir po to atmesti kaltinimus, jei įmonė įgyvendins vidaus kontrolės priemones.

Generalinė prokuratūra pradėjo tyrimą

Į pasirodžiusią informaciją sureagavo parlamentaras, Mišrios Seimo narių grupės narys Evaldas Lementauskas. Jis kreipėsi į Generalinę prokuratūrą.

Po kelių valandų gautas pranešimas iš Generalinės prokuratūros, kad tyrimas pradėtas dėl galimo Ignalinos AE pareigūnų kyšininkavimo ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. Generalinė prokuratūra patikino, kad tyrimas pradėtas jų iniciatyva, o ne gavus politiko kreipimąsi.

Organizuoti ir vadovauti ikiteisminiam tyrimui pavesta Vilniaus apygardos prokuratūrai, atlikti – Specialiųjų tyrimų tarnybai.

Ragina Vyriausybę tirti informaciją

Lietuvos socialdemokratų partijos frakcija Seime pasirodžius informacijai apie JAV bendrovę paragino premjerą Andrių Kubilių ir energetikos ministrą Arvydą Sekmoką ištirti informaciją apie galimus korupcinius ryšius Ignalinos AE.

„Naujienų portale „Delfi“ pasirodžiusi informacija verčia sunerimti, teigiama, jog „Data Systems & Solutions“ mokėjo kyšius Ignalinos AE pareigūnams, kad gautų sutartis paslaugoms elektrinei teikti. Siekus nuslėpti šią schemą, kyšiai buvo nukreipiami per kelis JAV ir užsienio subrangovus. Savo ruožtu subrangovai pakartotinai čekiais ar pervedimais atliko mokėjimus aukštas pareigas einantiems Ignalinos AE pareigūnams“. Raginame premjerą A.Kubilių ir energetikos ministrą A. Sekmoką skubiai ištirti informaciją apie galimus korupcinius ryšius ir informuoti apie tai Seimą“, – frakcijos pranešime spaudai sako Seimo opozicijos lyderis, socialdemokratas Algirdas Butkevičius.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (357)