"Tai, kad Lenkija stabdo savo dalyvavimą, projekto reikšmės nesumenkina, mes ir toliau norime jame dalyvauti. Lietuva išlieka mūsų prioritetas. Baltijos šalys finansiškai pajėgios pastatyti elektrinę ir be Lenkijos", - sakė Masahito Yoshimura, "Hitachi-GE Nuclear Energy" rinkodaros ir planavimo padalinio generalinis direktorius, susitikime su Baltijos šalių žurnalistais.

"Nuo pat pradžių Lenkijos įsipareigojimas VAE projektui nebuvo labai stiprus ir pastarasis Lenkijos pareiškimas nėra mums staigmena", - sakė Yasuo Tanabe, "Hitachi" korporacijos viceprezidentas.

Penktadienį Lenkija paskelbė, kad stabdo dalyvavimą VAE projekte, atsižvelgusi į "sąlygas, kurios dabartiniame etape mums atrodo nepriimtinos, taip pat atsižvelgdama į kitus svarbius mūsų projektus".

Kaip skelbta, Lenkija Baltijos pajūryje ketina statyti savo pirmąją atominę elektrinę.

Vis dėlto "Hitachi" vadovai pripažino, kad Lenkijos projektas jiems taip pat atrodo viliojantis ir tikino galį vykdyti du didelius projektus vienu metu. Tačiau šiuo metu "Hitachi" žvilgsnis išimtinai nukreiptas į Lietuvą.

"VAE užtikrintų elektros tiekimą Baltijos ir integruotoms Šiaurės šalims, kurių poreikis elekros energijai augs. Paklausa yra, rinka yra, Lietuva jau turi patirties su atominėmis jėgainėmis ir todėl yra labai patraukli vieta investuoti" , - pridūrė Yasuo Tanabe, "Hitachi" korporacijos viceprezidentas.

"Hitachi" vadovai negailėjo gerų žodžių Lietuvos vyriausybei ir tvirtino, kad šiuo metu tarp abiejų pusių nusistovėjo abipusis pasitikėjimas, tačiau neatsakė į klausimą, kokia kaina prekiautų elektra VAE.

Y.Tanabe patvirtino, kad šiuo metu - vyksta derybos su potencialiais investuotojais: Japonijos tarptautinio bendradarbiavimo banku (JBIC) ir JEXIM (Japonijos eksporto ir importo) banku, galinčiais paskolinti VAE projektui.

Dalyvaujant strateginiam investuotojui - japonų bendrovei "Hitachi-GE Nuclear Energy"- bei regioniniams partneriams - Latvijos, Estijos ir Lenkijos energetikos kompanijoms regioninė atominė elektrinė Visagine turėtų būti pastatyta iki 2020 metų.

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas šią savaitę "Veidui" sakė, kad sutartis su Japonijos ir JAV korporacija "Hitachi-GE Nuclear Energy" dėl naujos atominės elektrinės bus pasirašyta 2011-2012 metų sandūroje. Tuo pačiu metu turėjo būti pasirašoma Akcininkų sutartis su Latvijos, Estijos ir Lenkijos energetikos įmonėmis. A.Sekmokas yra įsitikinęs, kad koncesijos sutarties ir kitų su atominės elektrinės statyba susijusių sutarčių paketas Seimui tvirtinti bus pateiktas jau 2012 metų pavasario sesijoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją