Pasak Baltijos atominės elektrinės projekto bendrovėje „Inter RAO JES" vadovo Maksimo Kozlovo, koncernas siūlo sustiprinti elektros linijas Sovetskas-Klaipėda ir Sovetskas-Jurbarkas, taip pat peržiūrėti galimybes įrengti pastovios elektros srovės jungtį tarp Kaliningrado srities ir Lenkijos.

"Esame visiškai atviri ir techniškai pasirengę, su skaičiais, balansais, skaičiavimais rankose pradėti rimtas technines diskusijas su kolegomis Lietuvoje ir Lenkijoje, taip pat kitose šalyse", - diskusijoje „Regioniniai branduolinės energetikos projektai" Vilniuje trečiadienį teigė M.Kozlovas.

Anksčiau „Inter RAO" atstovai minėjo, kad svarsto galimybę ir elektros eksportui tiesti liniją į Vokietiją palei Baltijos jūros dugnu statomą dujotiekį „Nord Stream", bet trečiadienį apie tai jie nebeužsiminė.

Atominę Kaliningrade statančios „Rosenergoatom" generalinio direktoriaus pavaduotojas Sergejus Bojarkinas tvirtino, kad jeigu nepavyktų elektros jungčių planai sausumoje, atominės projektas finansiškai atsipirktų net ir tiesiant kabelius Baltijos jūros dugnu.

S.Bojarkinas teigė, kad netrukus stambioms Baltijos šalių energetikos bendrovėms bus išsiųsti kvietimai dalyvauti apvalaus stalo diskusijoje šia tema rugsėjį. Jis BNS tvirtino, kad Lietuvos ir Lenkijos sprendimų dėl jungčių stiprinimo ar naujų jungčių tiesimo koncernas lauks iki 2013 metų - kad spėtų iki atominės statybos darbų pabaigos, kadangi elektros linijų tiesimo darbai trunka maždaug dvejus metus.

"Bet kokiu atveju, pirmąjį Baltijos atominės elektrinės bloką statome tik Kaliningrado reikmėms, nors bus galimybių parduoti elektros energiją, o antrą - eksportui. Net ir esant dabartinėms jungtims su Lietuva, galima vieno bloko energiją be papildomų linijų, su apribojimais piko periodu, eksportuoti. Tačiau būtų neblogai sustiprinti linijos dėl elektros energijos sistemos stabilumo", - sakė S.Bojarkinas.

Energetikos viceministras Romas Švedas rusams priekaištavo, kad šie priėmė sprendimą statyti atominę elektrinę Kaliningrade, o tik tada pradėjo ieškoti, kaip parduoti perteklinę elektros energiją.

Pasak M. Kozlovo, pastačius Kaliningrado atominę elektrinę, regione bus gaminama daugiau elektros nei jam reikės. Tačiau jis pabrėžė, kad pagrindinis atominės elektrinės statybos tikslas - paties Kaliningrado aprūpinimas.

"Sakoma, kad šis regionas bus labiausiai „atomizuotas" regionas. Na ir kas? Nieko baisaus. Manome, kad Baltijos AE Kaliningrade gali būti vienas iš energijos deficito Baltijos regione sprendimų", - tvirtino M.Kozlovas.

Rusija pirmąjį 1194 megavatų galios Baltijos atominės elektrinės Kaliningrade bloką žada įjungti pirmąjį 2016 metų ketvirtį, antrąjį - tokios pačios galios - 2018 metais.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją