Daugiau nei pusė namų Lietuvoje – seni sovietinio tipo daugiabučiai. Būtent šių namų gyventojai labiausiai nerimauja laukdami šiųmetinio šildymo sezono. Nors sąskaitos gyventojams už spalį dar neišrašytos, prognozuojama, kad jos bus didesnės nei pernykštės, nepaisant to, kad šiemet gyventojai patys, nepriklausomai nuo šilumos tiekėjų, galėjo įsijungti šildymą namuose ir tai padarė vėliau nei įprasta.

„Jeigu paprastai kažkur spalio vidury (14-15 d.), tai šiemet oficialiai šildymo sezonas buvo pradėtas spalio 20 d., berods buvo šeštadienis, tai daugiabučių namų bendrijos ir jų prižiūrėtojai, manau, jokių veiksmų anksčiau nei pirmadienį nepradėjo atlikti. Tai va, jau turim 22 dieną“, – sakė „Kauno energijos“ departamento direktorius.

„60 kvadratinių metrų butas suvartoja apie 360 kilovatvalandžių ir jeigu šiluma gaminama kūrenant gamtines dujas, šilumos kilovatvalandės kaina padidėjo, kadangi gamtinių dujų kaina padidėjo“, – sakė Šilumos tiekėjų asociacijos pirmininkas Vytautas Stasiūnas.

Asociacijos skaičiavimais, šiemet sąskaitos už šildymą dujomis besikūrenančiuose miestuose bus vidutiniškai 15 litų didesnės. Daugiausiai mokės senos statybos, prastos šilumos izoliacijos namai. Jų gyventojai šalčiausiais žiemos mėnesiais ir vėl sulauks tūkstantinių sąskaitų.

Vidutiniškai butas tokiame name mokės apie 650 litų per mėnesį – 20 litų daugiau nei pernai. Senos statybos nerenovuotų namų gyventojams šildymas šiemet kainuos apie 465 litus per mėnesį – 15 litų daugiau.

Šiek tiek taupesnių senos statybos namų gyventojams šiltesnis gyvenimas kas mėnesį atsieis 9 litais brangiau, o naujos statybos ir renovuotuose namuose gyvenantiems teks mokėti 6 litais daugiau nei pernai.

Už kelias šildymo dienas spalį ateis 100 litų perkopusios sąskaitos.

„60 kvadratinių metrų nešiltinto buto šildymas spalio mėnesį kainavo apie 112 litų. Tuo tarpu tuose miestuose, kuri šiluma gaminama kūrenant biokurą, šilumos kilovatvalandės kaina yra apie 21 centą, tai tų miestų gyventojai spalio mėnesį vidutiniškai nešiltintuose daugiabučiuose sovietinės statybos namuose mokės apie 75 litus“, – kalbėjo V. Stasiūnas.

Pernai lapkritį 200 litų siekusios šildymo sąskaitos šiemet išliks panašios. Nors šildymas brangesnis, laukia apie 2 laipsnius šiltesnis mėnuo.

Mažiausiai už šildymą šiemet mokės molėtiškiai. Kilovatvalandė šildymo Molėtuose kainuos kiek daugiau nei 17 ct. Brangiausiai šiluma kainuoja Anykščiuose – 37 ct už kilovatvalandę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (278)