„Tai tik prielaidos. Tų skalūninių dujų mes nesame pauostę, nesame ragavę, tai tik teoriniai skaičiavimai, mes dirbame su viena kompanija, esame jiems pateikę bandinius ir gausime jau realesnius skaičiavimus“, - žurnalistams po susitikimo su premjeru Vyriausybė sakė Lietuvos geologijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Jonas Satkūnas.

Anot jo, amerikiečiai, paskelbę apie skalūninių dujų išteklius Lietuvoje rėmėsi prieš kelerius metus lietuvių mokslininkų skelbtais duomenimis.

J. Satkūno teigimu, iš viso Lietuvos ištekliai siekia apie 480 mlrd. kubinių metrų, galimų išgauti - 100 mlrd. kubinių metrų. Skalūnų dujos nieko nesiskirtų nuo dabar Lietuvoje naudojamų gamtinių dujų.

„Jeigu šiemet bus paskelbtas konkursas ir bus laimėtojas, kitais metais gali prasidėti bandomieji gręžiniai“, - vertina J. Satkūnas.

Energetikos ministro Arvydo Sekmoko nuomone, žvalgymo darbai kainuotų apie 250 mln. JAV dolerių ( 615 mln. Lt), tačiau iki pramoninės gavybos veikiausiai praeitų bent dešimtmetis. Ministro žiniomis, Lietuvoje slūgsančių skalūninių dujų kiekis gali būti vertas nuo 10 iki 30 mlrd. JAV dolerių (24,5 - 73,6 mlrd. Lt).

„Bet tai yra teoriniai skaičiai, kurie yra nepagrįsti jokiais tyrimais ir į juos mes turime žiūrėti labai atsargiai. Jei Lietuva turėtų tokius išteklius, tai būtų žymi įtaka valstybės raidai“, - žurnalistams Vyriausybėje sakė A. Sekmokas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją