„Tikslas yra suskystintų gamtinių dujų terminalo statyba, kuriam finansuoti, preliminariais vertinimais, reikės apie 200 mln. eurų (apie 700 mln. Lt), todėl laikome būtinybe, kiek įmanoma, taupyti „Klaipėdos naftos“ lėšas“, – trečiadienio Vyriausybės posėdyje kalbėjo ministras.

Jis siūlė Vyriausybei įpareigoti Energetikos ministeriją visuotiniame akcininkų susirinkime balsuoti už dividendų palikimą įmonėje. Valstybė valdo 70,63 proc. įmonės akcijų.

Tačiau finansų ministrė Ingrida Šimonytė neskubėjo sutikti su pasiūlymu. „Manau, kad kitą savaitę mes sulauksime susisiekimo ministro Eligijaus Masiulio su bendrove „Lietuvos geležinkeliai“, – sakė ji.

Ministrė atkreipė dėmesį, kad valstybės valdomos įmonės mėgsta vykdomus projektus finansuoti nuosavomis lėšomis taip išvengdamos dividendų mokėjimo į valstybės biudžetą.

„Kad ir kokie svarbūs projektai būtų, reikėtų išnagrinėti alternatyvas. Mes žinome, kad valstybės kontroliuojamos įmonės turi labai mažai skolinto kapitalo ir labai mėgsta projektus vykdyti iš nuosavo kapitalo, taip skriausdami akcininkus (valstybę – DELFI)“, – tvirtino finansų ministrė.

„Aš nematau priežasčių balsuoti už šį variantą, vis dėlto užduočių dalijimas ir lėšų kaupimas, kai pats modelis iki galo nėra aiškus, nežinau, ar yra pats geriausias variantas“, – pripažino teisingumo ministras Remigijus Šimašius.

E. Masiulis pripažino, kad pritarus A. Sekmoko siūlymui bus sukurtas precedentas, kuriuo gali norėti pasinaudoti ir kitos įmonės.

„Turėčiau kaip ir palaikyti kolegą, tačiau, matyt, reikėtų grįžti į pirmadienio pasitarimą ir pakalbėti plačiau. Jeigu vienai ar kitai įmonei formuluojami specifiniai tikslai, galbūt gali būti daromi atskiri sprendimai su įrodymais, kad tikslui pasiekti reikalingas dividendų palikimas įmonėje. Kitu atveju tai yra precedentas ir bus sudėtinga, nes kita įmonė („Lietuvos geležinkeliai“ – DELFI) gali pasakyti, kad „Rail Baltica“ yra strateginis valstybės projektas ir dalis lėšų iš dividendų eina projekto koofinansavimui“, – kalbėjo susisiekimo ministras.

Visuotinis bendrovės akcininkų susirinkimas šaukiamas balandžio 28 d.

Jo metu ketinama siūlyti dividendais išmokėti 10,8 mln. Lt, o dar beveik 15 mln. Lt palikti investicijoms.

Suskystintų dujų terminalą Lietuva tikisi pasistatyti iki 2014 m. Jis suteiktų galimybę parsigabenti dujų ne tik iš Rusijos. Šiuo metu Lietuvą per vamzdį pasiekia tik Rusiškos dujos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją