„Pati idėja pirkti naftos perdirbimo įmonę, kuri importuoja naftos žaliavą iš Rusijos, tik siekiant sugriauti Rusijos planus, yra absurdiška, – pasakė J. Rostowskis per verslo naujienų kanalą TVN CNBC. – Dabar esame priversti galvoti, kaip ištaisyti šią lemtingą klaidą.“

Tačiau iš tiesų šį sprendimą priėmė ne ankstesnė vyriausybė, kaip teigia J. Rostowskis. „PKN Orlen“ pradėjo svarstyti „Mažeikių naftos“ (dabar „Orlen Lietuva”) pirkimo klausimą 2005 m. Tuo metu „PKN Orlen“ generalinis direktorius buvo Igoris Chalupecas, kuris 2003-2004 m. kairiųjų centristų vyriausybėje ėjo finansų ministro pavaduotojo pareigas.

2009 m. išleistoje savo knygoje, kurią jis parašė praėjus dvejiems metams po to, kai paliko kompaniją, I. Chalupecas rašo, kad viena iš pagrindinių „Mažeikių naftos“ pirkimo priežasčių buvo siekis užblokuoti galimą Rusijos kompanijos plėtrą į šiaurės rytų Lenkijos rinką. Jis rašo, kad politikai konservatoriai ne iš karto palaikė pirminę idėją, ir iš pradžių labai įtariai vertino „PKN Orlen“ vadovą, kurio ideologinė pozicija, jų manymu, radikaliai skyrėsi nuo jų pozicijos.

Tik po kelių neoficialių I. Chalupeco ir aukštas pareigas užimančių politikų susitikimų politikai ir konservatoriai nusprendė visiškai palaikyti šią idėją, rašo jis savo knygoje. Pirkimą 2006 m. prižiūrėjo tuometinis premjeras Jaroslawas Kaczynskis.

„PKN Orlen“ generalinis direktorius Jacekas Krawiecas yra anksčiau pareiškęs, kad dėl Mažeikių gamyklos pardavimo apsispręs iki vasario.

Primename, kad per pirmus 9 šių metų mėnesius gamykla patyrė apie 70 mln. Lt nuostolio, nors dirbo 99 proc. pajėgumu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją