„Gazprom“ ir „E.on Ruhrgaz“ nesutiko su ministerijos siūlymu daugiau nei 100 mln. litų pelno palikti įmonėje tam, kad ji įgyvendintų projektus, kuriančius alternatyvas rusiškoms dujoms.

Be to, po trečiadienį vykusio dar vieno derybų raundo Energetikos ministras sako pasigendantis „Gazprom“ geranoriškumo ir kalbantis dėl teisingesnės dujų kainos Lietuvai bei dujų ūkio pertvarkos.

„Lietuvos dujų“ akcininkai atmetė Energetikos ministerijos siūlymą dividendams skirtą pelno dalį – 120 mln. litų – palikti įmonėje. Ministerija siūlė šiuos pinigus skirti svarbiems strateginiams šalies dujų ūkio projektams, tarp jų ir tiems, kurie sudarytų alternatyvą „Gazprom“ dujoms– suskystintųjų dujų terminalo, požeminės dujų saugyklos ir jungties su Lenkija statyboms.

Tačiau dividendai akcininkams bus išmokėti.

„Lietuvos dujų finansinė padėtis yra gera, bendrovė turi pakankamai išteklių, todėl dividendams skirtų pinigų nebūtina palikti įmonėje. Esame įsitikinę, kad išmokėjus dividendus, nekils problemų finansuoti stambius projektus“, – teigė „Lietuvos dujų“ valdybos pirmininkas, „E.O.N Rurhgaz“ viceprezidentas Peteris Frankenbergas.

„Aš tą vertinu nepalankiai, nes tie 120 mln. litų galėtų būti panaudoti tų strateginių projektų įgyvendinimui, kuriuos Lietuva privalo įgyvendinti tiek, kad užtikrintų alternatyvų tiekimą ir žemesnes dujų kainas“, – komentavo energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Stambieji akcininkai aiškina esantys nieko prieš dujų ūkio plėtrą. Esą įmonei net pavesta sukurti visą plėtros strategiją. Tačiau nežadama projektų įgyvendinti beatodairiškai.

„Turėtume labai profesionaliai išnagrinėti visus projektus. Prieš pradėdami juos – įsitikinti, kad jie reikalingi ne tik dėl technologijos, bet ir ekonomiškai pagrįsti“, – kalbėjo P. Frankenbergas.

„Prieš dalyvaujant Vyriausybės planuojamuose projektuose, turiu galvoje suskystintųjų dujų terminalo, požeminės dujų saugyklos statybas, pirmiausia reikėtų išsiaiškinti, kas juos statys, kokią vietą jie užims visoje dujų ūkio struktūroje“, – mano „Gazprom“ valdybos pirmininko pavaduotojas Valerijus Golubevas.

Tačiau nesutarimai dėl strateginių projektų tarp akcininkų ne vieninteliai. Jau kurį laiką „Gazprom“ su Energetikos ministerija derasi dėl dujų ūkio pertvarkos ir teisingos dujų kainos Lietuvai.

„Gazprom“ atstovas leidžia suprasti, kad Lietuva nuolaidų gali tikėtis tik jei pati jų darys.

„Jei abi pusės žengs teisingus žingsnius, galbūt rasime ir teisingą sprendimą. Bet tai turi būti abipusis procesas, ir nereiškia, kad vieni gali stovėti vietoje, o kiti eiti pirmyn. Turi veikti abi pusės. Ta linkme ir judame“, – sakė „Gazprom“ valdybos pirmininko pavaduotojas.

„Iš tikrųjų derybos vyksta. Bet šito geranoriškumo, kurio jie prašo iš Lietuvos pusės, manau, ir jie patys turėtų demonstruoti. Šiandien aš negalėčiau pasakyti, kad tas būtų matoma“, – teigė A. Sekmokas.

„Lietuvos dujų“ akcininkai atmetė ir ministerijos siūlymą atšaukti iš bendrovės valdybos „Gazprom“ atstovus – V. Golubevą bei Kirilą Selezniovą. Savo kėdėje liko ir bendrovės vadovas Viktoras Valentukevičius.