„Hitachi“ pateikė ekonomiškai naudingiausią pasiūlymą ir šią bendrovę pasirinko strateginiu investuotoju į Visagino AE“, – ketvirtadienio spaudos konferencijoje paskelbė energetikos viceministras Romas Švedas, kuris yra investuotoją atrinkusios Koncesijos komisijos pirmininkas.

Jo teigimu, pasiūlymų vertinimas apėmė ekonominių, teisinių bei techninių aspektų analizę, įskaitant investicijų dydį, pasirengimą ir įsipareigojimą pradėti vykdyti parengiamuosius darbus dar prieš koncesijos sutarties pasirašymą

Anot viceministro, abiejų kompanijų pasiūlytos technologijos atitinka aukščiausius standartus, tačiau buvo renkamasi ekonomiškai naudingiausias pasiūlymas. Tačiau jokių ekonominių detalių neatskleidžiama.

„Neišvengiamai ateities elektros rinkoje šis projektas turi būti konkurencingas. Tikslios projekto sąnaudos, be kita ko, priklausys ir nuo projekto lokalizavimo lygio, kiek gali būti įtraukta vietos pramonė ir nuo finansavimo susitarimo“, – tvirtino R. Švedas.

Viceministras neatskleidžia, ar „Hitachi“ bus siūlomas 51 proc. AE akcijų paketas. Rengiant viešą konkursą, buvo planuojama, kad būtent tiek akcijų atiteks strateginiam investuotojui.

Jis tvirtino negalįs atskleisti daugiau detalių ir atkreipė dėmesį, kad ir taip sparčiai judama į priekį.

„Mums reikia derėtis, bet koks skaičių pasakymas sukurtų priešpriešinį poveikį projektui. Šis projektas yra svarbus ne tik Lietuvai, bet ir visam regionui. (...) Kas yra greitai ar ilgai statyti AE. Aš manau, kad mes labai greitai dirbame, pasižiūrėkite, kokie yra kitų valstybių konkursų terminai. Mes antrąjį etapą padarėme per šešis mėnesius, suraskite, kas tai padarė greičiau“, – kalbėjo viceministras.

Energetikos ministerija ir „Hitachi“ Koncesijos sutartį sieks pasirašyti iki šių metų pabaigos. „Hitachi“ išplatino pranešimą spaudai, kuriame paskelbė įgyvendindami projektą pasitelksiantys ir Lietuvos kompanijas.

Reaktoriaus galia – apie 1350 megavatų

„Westinghouse“ siūlė Lietuvai statyti vieną maždaug 1150 megavatų, o „Hitachi“ – maždaug 1300 megavatų galios reaktorių. „Hitachi“ siūlo statyti trečios kartos verdančio vandens (ABWR) reaktorių. Šie reaktoriai jau yra eksploatuojami.

„Ginčytis, kuri technologija yra geresnė, tai yra tas pats, kas lyginti du skirtingus, bet labai gerus automobilius. Ir viena, ir kita technologija, mūsų įsitikinimu, atitinka aukščiausius branduolinės saugos reikalavimus“, – sakė R. Švedas.

„Hitachi“ ir „Toshiba“ reaktoriai stovėjo ir katastrofą patyrusioje Fukušimos AE.

Iki šiol nei savo pasiūlymus pateikusios kompanijos, nei Lietuvos Vyriausybė nekomentuoja, kokiomis sąlygomis gali būti statoma AE Visagine ir kiek galėtų kainuoti jos pagaminta elektra.

Lietuva kartu su Lenkija, Latvija ir Estija naują AE tikisi pastatyti 2020 m. Anksčiau buvo skaičiuojama, kad jėgainė statybos gali kainuoti apie 20 mlrd. Lt – toks yra Lietuvos metinis biudžetas.

„Hitachi“ yra viena didžiausių elektronikos kompanijų. Kartu su JAV koncernu „General Electric" ji įkūrė bendrovę „Hitachi GE Nuclear Energy“, kuri kuria branduolinius reaktorius.

DELFI primena, kad prie tiesioginių derybų su galimais investuotojais buvo pereita prieš pusę metų, kai žlugo viešas strateginio investuotojo konkursas.

Tada iš jo pasitraukė vienintelis dalyvis – Pietų Korėjos bendrovė „Korea Electric Power Corp.“ („Kepco“).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją