„Mes pradėjome statyti Baltarusijos atominę elektrinę ir vystome energetinį tiltą tarp mūsų valstybių“, – teigė M. Miasnikovičius antradienio vakare Minske vykusiame susitikime su Rusijos Vyriausybės galva V. Putinu.

M. Miasnikovičius pažymėjo, kad Baltarusijoje vykdomos atominės jėgainės statybos padės sustiprinti šalies energetikos sistemą ir užtikrins valstybės energetinį saugumą, o taip pat turėtų paskatinti vieningos energetinės rinkos tarp Rusijos ir Baltarusijos sukūrimą.

Baltarusių premjeras pridūrė, kad „yra geros galimybės prijungti Kazachstaną“ prie Rusijos ir Baltarusijos susitarimų energetikos srityje.

Vėliau per sąjunginę ministrų tarybą M. Miasnikovičius patikino, kad Rusija ir Baltarusija pastatys efektyvią ir saugią atominę jėgainę. „Mums tai yra ypač jautrus klausimas. Jūs žinote, kad balandžio 26 dieną sukanka 25 metai po Černobylio atominės elektrinės katastrofos. To ir paskutinių įvykių Japonijoje kontekste tai mums yra reikšmingas momentas“, – sakė premjeras.

Savo ruožtu Rusijos ministras pirmininkas V. Putinas akcentavo, kad Rusijos Federacija „turi pilną arsenalą priemonių užtikrinti saugų atominių jėgainių darbą, ir jos visos bus naudojamas baltarusiškame projekte“.

Paskolins 6 mlrd. dol.

Trečiadienį Rusijos ministras pirmininkas V. Putinas pareiškė, kad Rusija gali paskolinti Baltarusijai 6 mlrd. JAV dolerių (14,9 mlrd. Lt) pirmos atominės elektrinės statyboms, informuoja „RIA Novosti".

"Paskola siektų apie 6 mlrd. JAV dolerių (14,9 mlrd. Lt), o sutartis galėtų būti pasirašyta per mėnesį", - po pokalbio su Baltarusijos premjeru Michailu Miasnikovičiumi žurnalistams sakė V. Putinas.

Antradienį Rusija sutiko padėti Baltarusijai pastatyti pirmą šalies atominę elektrinę. Didžiąją statybų darbų dalį atliks Rusijos rangovas "Atomstroiexport".

Rusijos branduolinės energijos korporacija „Rosatom" apskaičiavo, kad statybų kaina sieks maždaug 6-7 mlrd. JAV dolerių. Pagal sutartį, pirmasis Baltarusijos atominės elektrinės blokas pradės veikti 2017-aisiais, o antrasis - 2018-aisiais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją