Girdžiuose statyti hidroelektrinę sumanyta prieš dešimtmetį. Tuomet dar veikusi Tauragės apskrities administracija verslininkui Romualdui Ozgirdui išnuomojo keturis hidroįrenginius ir žemės sklypus Jurbarko bei Tauragės rajonuose. Tarp jų buvo ir Girdžių Mituvos užtvanka. Jurbarkuose ir Balskuose hidroelektrinės buvo pastatytos, o Girdžiuose ir Volungiškiuose uždelsta dėl lėšų trūkumo.

Keletą metų apie verslininkų planus statyti hidroelektrinę Girdžių gyventojai težinojo iš nuogirdų. Daugiau kalbėti ta tema pradėta 2010 m., kai buvo suorganizuoti susitikimai su įmonių bendrovių „Hidroenergija" bei „Vija" atstovais, ketinusiais vykdyti statybos, o vėliau ir eksploatacijos darbus.

Gyventojai tam kategoriškai nepritarė dėl daugelio priežasčių: žalos gamtai, vibracijos ir triukšmo bei sugadinto poilsio zonos kraštovaizdžio Mituvos upės slėnyje.

Bendruomenės pasipriešinimas ypatingai suaktyvėjo įgyvendinus projektą „Girdžių miestelio kompleksinis sutvarkymas", kuomet poilsio zonoje buvo sutvarkytos viešosios erdvės: įrengta renginių aikštelė, takai, privažiavimas, scena, tribūnos, apšvietimas.

„Sugriaus kelią, kuris padarytas, iškasinės įruoštą poilsio zoną - bus nesmagu ir nesaugu. Pakrantėje dar vienas projektas bus vykdomas, tai kam ta hidroelektrinė šalia?," - seniūnui antrino Girdžių bendruomenės pirmininkė Nijolė Petraitienė.

Tai ne vienintelės priežastys, dėl kurių nenorima įsileisti hidroelektrinės statytojų. Pasak bendruomenės pirmininkės N. Petraitienės, niekam ne paslaptis, kad Tauragės rajono savivaldybės administracija bylinėjasi su „Hidroenergija" dėl išnuomotos Balskų užtvankos remonto. Tą patvirtina ir Tauragės rajono meras Pranas Petrošius: „ Bendrovė nesiima remontuoti užtvankos, nepripažįsta tokios pareigos. Mano, kad tai turėtų būti nuomotojo prievolė. O nuomos sutartį pasirašė tuometinė Tauragės apskrities viršininko administracija, kurios jau nebėra. Visos funkcijos permestos Tauragės savivaldybei. Mokesčiai turėtų patekti į bendrą valstybės biudžetą, bet jų niekas nemoka. Randa visokių motyvų, išsisukinėjimų, kad nereikėtų mokėti. Teisminiai procesai tebesitęsia iki šiol".

Paklaustas, ko daugiau - naudos ar nuostolių - iš hidroelektrinės patiria Balskų bendruomenė, Tauragės r. meras atviravo: „ Alternatyvi elektros energija yra teigiamas dalykas, bet mokslas lieka mokslu, o gyvenimas gyvenimu. Mokslininkai kartai nepamato to, ką patiria šalia ir net toliau gyvenantys žmonės. Kad dirbtų turbinos, reguliuojamas vandens lygis, o nuo to kenčia ir augmenija, ir gyvūnija. Žvejai mėgėjai ir turistai tai patvirtintų. Mes plika akimi pamatėme, kad hidroelektrinė turi ir neigiamų pusių."

Nenorėdama įsileisti Girdžiuose hidroelektrinę ketinančių statyti verslininkų, vietos bendruomenė Ilgą laiką rinko parašus bei įvairioms instancijoms siuntinėjo raštus. Iš pradžių niekas bendruomenės norų per daug nesureikšmino. „Esate tik patariamasis balsas," - tokius žodžius bendruomenės pirmininkė sako girdėjusi ne kartą.

Jurbarko rajono vadovai į gyventojų norą atsižvelgė tik tada, kai atrado teisinių spragų prieš tauragiškio Romualdo Ozgirdo ir UAB „Vijo" planus Girdžiuose vykdyti ūkinę veiklą. Liepos mėnesį taryba priėmė sprendimą neleisti statyti hidroelektrinės, nes bendrovė UAB „Vijo", ketinanti tą daryti, nėra teisės aktų nustatyta tvarka išsinuomojusi Girdžių hidrokomplekso, o subnuomotame žemės sklype draudžiama statyti naujus ir rekonstruoti esamus statinius ar įrengimus.

Įsigaliojus tokiam savivaldybės Tarybos sprendimui Aplinkos apsaugos agentūra nutraukė UAB „Vijo" hidroelektrinės statybos poveikio aplinkai vertinimo procedūrą. Kai tai įvyko, iniciatyvą į savo rankas perėmė žemės prie užtvankos nuomotojas R. Ozgirdas. Specialistai parengė naują poveikio aplinkai vertinimo studiją, kuriai šio mėnesio pabaigoje turi pritarti arba nepritarti rajono savivaldybės Taryba. Kaip sako verslininkas R. Ozgirdas, naujoje studijoje atsižvelgta į bendruomenės kritiką, pakeistas išplanavimas, tačiau vis tiek girdiškiams toks variantas neįtinkantis.

„Nesuprantu, kodėl čia tokios pretenzijos. Hidroelektrinės pastato dydis - kaip trys tualetai. Ar sugadins kraštovaizdį 10x6 m ploto namelis? Dabar jau siūlome variantą be pastato, vis tiek žmonėms negerai," - nusivylęs kalbėjo Romualdas Ozgirda, sakydamas, kad jam toks bendruomenės priešinimasis atrodo mažų mažiausiai keistas. Verslininkas nesitiki, kad Taryba artimiausiame posėdyje pritars hidroelektrinės statybai, nes bendruomenė esą per daug priešiškai nusiteikusi.

„Nebesinori čia vykdyti jokios veiklos. Atsisakom tos elektrinės ir tegul stato kas ką nori. Paliksim kitiems dirbti tą darbą," - kalbėjo verslininkas, pripažindamas, kad sprendimas atsitraukti nėra priimtas, tačiau tokia galimybė svarstoma. Tą patvirtino ir bendrovės „Hidroenergija" vadovas, sakydamas, kad jų įmonė Girdžiuose statybų nevykdys. Kiek šiuose pareiškimuose tiesos, paaiškės artimiausiu metu vyksiančiame Jurbarko r. savivaldybės Tarybos posėdyje.

„Atsižvelgdami į Girdžių bendruomenės nuomonę, Tarybai teiksim sprendimo, nepritariančio hidroelektrinės statybai, projektą," - teigė Jurbarko r. meras Ričardas Juška.

Pasak Girdžių bendruomenės pirmininkės Nijolės Petraitienės, tik vieningai nusiteikusių trijų Girdžių seniūnijos bendruomenių dėka iki šiol pavyksta išsaugoti šį gražų gamtos kampelį prie Mituvos užtvankos.

„Turime net baidares nusipirkę, planuojame įvairią sportinę, turistinę veiklą. Hidroelektrinė sugriautų gražius mūsų visų planus. Rankų nenuleidžiam ir nenuleisim, nors kartais ir atrodo, kad tai beviltiška kova. Juk viskas priklauso nuo Tarybos sprendimo. Norime tvarkyti gyvenimą taip, kaip geriau kaimo žmonėms , o ne Kauno ar Tauragės verslininkams," - taip bendruomenių lūkesčius išsakė N. Petraitienė.