Ūkio ministerijai pavaldi Valstybinė metrologijos tarnyba pažymėjo, kad Metrologijos įstatyme nustatyta, kad teisinis metrologinis reglamentavimas taikomas matavimo priemonėms, kurios naudojamos nustatant prekių, energijos, paslaugų kiekį ir vertę tiesioginio pardavimo sandoriuose tarp pirkėjo ir pardavėjo bei atsiskaitant už suteiktas paslaugas ir prekes, kai nuo jų kiekio matavimo priklauso kaina.

„Mokestis už šilumą gyventojui skaičiuojamas ne tik pagal bute esančio šilumos skaitiklio rodmenis. Pridedama ir bendroms namo reikmėms suvartotos šilumos kiekio dalis, kurią, kaip teigia „Vilniaus energija“, matuoja įvadinis šilumos punkte esantis apskaitos prietaisas. Todėl bute esantis šilumos skaitiklis yra ne atsiskaitomasis, o paskirstomasis, ir jam neturi būti taikomi reikalavimai atlikti periodinę metrologinę patikrą “, - sako Valstybinės metrologijos tarnybos vyriausiasis patarėjas Osvaldas Staugaitis, pavaduojantis direktorių.

Pasak metrologų, skaitikliams pakanka pirminės gamintojo metrologinės patikros.

„Gyventojai neprivalo atlikti šilumos skaitiklių metrologinės patikros. Jeigu šilumos tiekėjas nuspręstų vienašališkai keisti sutartį dėl šilumos energijos tiekimo, gyventojai turėtų kreiptis į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą“, - sako ūkio ministras Rimantas Žylius.

Primename, kad liepos mėnesį Vilniaus Šiaurės miestelio mikrorajono gyventojai gavo pranešimus, jog turi atlikti šilumos skaitiklių patikrą iki šildymo sezono pradžios, kitaip už buto šildymą mokės ne pagal jų parodymus, bet pagal būsto plotą. Skaitiklio patikra ir transportavimo paslaugos kainuoja apie 200 Lt

Vilniaus miesto savivaldybės Komunalinio ūkio departamento Energetikos ir statinių skyriaus vedėjas Kęstutis Karosas anksčiau DELFI teigė, kad skaitiklius jau ankstesniais metais teko tikrintis Šeškinės, Pašilaičių gyventojams.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją