„Minijos nafta“ įkurti panašią naftos verslovę Kuršių marių pakrantėje ties Kintais siekia jau 10 metų. Ar tai neprieštarautų įstatymams, nekeltų grėsmės gamtai ir gyventojams, atsakyti galėtų poveikio aplinkai vertinimas. Jam atlikti būtina poveikio aplinkai vertinimo programa. Tokią Šilutės rajono politikai atmetė prieš dvejus metus. Tačiau Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas patenkino bendrovės skundą ir rajono Tarybą įpareigojo programą svarstyti iš naujo.

Savivaldybė teismą tikino, jog Kintų gyvenvietė yra rajono poilsio zona, todėl naftos gręžinys darytų neigiamą įtaką. Čia eina paukščių migracijos takai, šalia yra valstybės saugomas Nemuno deltos regioninis parkas. Vis dėlto teismo šie argumentai neįtikino.

Naftininkų planams įnirtingai priešinosi ir bendruomenė. Kintiškiai nuomonės nekeičia ir dabar. Kintiškiai sako norintys plėtoti turizmą, sieksiantys kurortinės zonos statuso ir nemažai pasistūmėjo to link.

„Per tuos 8 metus mes sutvarkėme paplūdimį, pateikėme finansavimą įrengti prieplaukai, padarėme detalųjį, techninį projektą ir šiemet gauname finansavimą įrengti Kintuose uostą“, – pasiekimus vardijo Kintų bendruomenės tarybos narys Andrius Varnas.

Kintiškiai naftos gavybai galbūt neprieštarautų, jei naftininkai gręžinį sutiktų gręžti ne pakrantėje, o daug toliau, už miestelio ribų. Naftininkai atkerta, kad gręžti pakrantėje turėtų uždrausti mokslininkai.

„Drausti galima tik po įvertinimo. Jei ataskaitoje, vertinime bus parašyta, kad čionai to daryti negalima, tai negalima. Pavyzdžiui, įvertinus pasirodys, kad dėl to bus per didelis triukšmas, nuo kurio kentės žmonės, per didelė tarša ar bus sužalotas dirvožemis, tuomet – negalima. Kai taip bus pasakyta, mes negalėsime dirbti. Bet tai reikia įvertinti, pagrįsti įrodymais, o ne emocijomis“, – sakė UAB „Minijos nafta“ vyr. Finansininkas Virgilijus Petuška.

„Šilutės savivaldybė, Šilutės politikai visada palaiko bendruomenę. Kiek pamenu, kitokio sprendimo dar nebuvo“, – tikino Šilutės rajono meras Virgilijus Pozingis.

Naftos paieškos ties Kintais verslininkams jau kainavo per 8 milijonus litų. Jei poveikio aplinkai programa vėl bus atmesta, teismų karuselė suksis toliau, tikina jie.