Pasak ministro, strateginis investuotojas japonų įmonė „Hitachi“ pateikė kainą, kiek VAE projektas kainuotų Japonijoje, tačiau ji dar turės būti derinama prie Lietuvos darbo jėgos kainų, statybų aikštelės ypatumų ir kitų ypatumų.

„Tai yra fantastiniai skaičiai“, - kai kurių energetikos specialistų skaičiavimus, kad naujoje jėgainėje pagaminta elektra gali kainuoti apie 35 ct/kWh kalbėjo A. Sekmokas. Anot jo, elektros kaina bus žemesnė nei pagaminta dujomis kūrenamose elektrinėse.

„Bet kuriuo atveju atominės elektrinės elektros kaina turės būti žemesnė nei pagaminta gamtinių dujų pagrindu, bet manau, kad mes nuo tos ribos dar galėsime gerokai eiti žemyn“, - po pasitarimo Vyriausybėje VAE klausimais sakė A. Sekmokas.

Anksčiau ministras yra teigęs, kad jei koncesijos sutartis bus patvirtinta Vyriausybėje ir Seime, iki kitų metų galo turi būti pasirašomas galutinis susitarimas su regioniniais partneriais dėl naujos atominės jėgainės statybų finansavimo. Šiuo metu su jais vyksta derybos dėl galimos akcijų dalies.

Tikimasi, kad atominės elektrinės statyba prasidės 2014 metais.

Lietuvai "Hitachi-GE Nuclear Energy" siūlo jos sukurtus ABWR tipo atominius reaktorius, kurių galia yra 1385 megavatai. Lietuva tikisi, kad dalyvaujant „Hitachi-GE Nuclear Energy“ bei trijų Baltijos šalių ir Lenkijos energetikos kompanijoms, atominė elektrinė Visagine bus pastatyta iki 2020 metų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją