Namo pirmininkas Alfredas Juodokas džiaugiasi, kad namo gyventojai pagaliau galės mažiau gadinti sau nuolaikas dėl didelių karšto vandens sąskaitų. Ant Panevėžyje stovinčio 75 butų namo stogo jau įrengti du laukeliai po 10 saulės kolektorių. Dar 30 jų ant namo stogo bus įmontuoti greitu metu. Saulės kolektorių reikalingas skaičius nustatomas pagal kašto vandens sąnaudas butui ar namui.

Žiemą karštą vandenį visgi teks pirkti

Nors saulės kolektoriams surinkti energiją reikalingos saulėtos dienos, namo pirmininkas tiki, kad net ir rudenį bei žiemą, naujos konstrukcijos ant stogo padės sutaupyti pinigų. „Apskaičiuota, kad namo gyventojams nauda bus ta, kad dėl šių saulės kolektorių sutaupysime apie 40 proc. mokesčių už karštą vandenį“, - pasakojo pašnekovas.

A. Juodokas teigė, kad vasarą karšto vandens iš šilumos tiekėjų gali išvis nereikėti. „Jei ir reikės pirkti, tai kokiu 10-20 proc. O kai kuriomis dienomis karštu vandeniu pilnai aprūpins saulės kolektorių sistema“, - vylėsi namo pirmininkas.

Panevėžietis pasakojo, kad pirmą kartą namo gyventojams papasakojus apie idėją, reakcija buvo įvairi: „Vieni labai susidomėjo idėja, kiti netikėjo, kad tai įgyvendinti įmanoma. Manė, kad šis projektas iš fantastikos srities. Tačiau turėjau pakankamai informacijos, todėl viską išaiškinus balsavome ir visi pakėlė rankas, kad projektą vystytume“.

Atsipirks daugiausiai per 6-7 metus

Namo pirmininkas prasitarė, kad vos pradėjus dirbti prie idėjos buvo nežinoma, ar saulės kolektorių ant daugiabučio stogo bus galima gauti valstybės paramą, todėl pinigus rinti namo gyventojai pradėjo savarankiškai. Kiekvieno buto gyventojai į bendrą fondą sunešė po 1000 Lt. „Dabar gyventojams jau turiu džiugią žinia, pasirodo, iš Aplinkos ministerijos galėsime susigrąžinti apie 30 proc. investicijų“, - džiūgavo pašnekovas.

Panevėžiečio skaičiavimais projektas turėtų atsipirkti per 6-7 metus. „Jei karšto vandens ir šildymo kainos ir toliau kils, atsipirks dar greičiau. Be to, kai gausime valstybės paramą, atsipirkimo laikotarpis dar sutrumpės“, - kalbėjo A. Juodokas.

Namo pirmininkas tikino, kad labai geranoriškai jų projektas buvo priimtas ir šilumos tiekėjų, kurie neišsigando, jog praras dalį pajamų ir maloniai bendradarbiavo su namo bendruomene.

Trūksta entuziastų ir informacijos

Vaitkaus gatvėje, Panevėžyje, stovintis daugiabutis su saulės kolektoriais ant stogo – jau antras toks projektas mieste. A. Juodokas sako, kad negali atsiginti susidomėjusių žmonių šiuo projektu, nuolat skamba telefonas su informacijos prašymais.

„Susidomėjimas milžiniškas. Žmonės atvažiuoja, lipa ant stogo, klausinėja. Vieną skambuti vis keičia kitas. Matyt, mes padarėme pradžią reiškiniui, kuris tuoj paplis po šalį“, - didžiavosi vyras. Pasak jo, jau projektus ruošia kiti du daugiabučiai Panevėžyje. Be to, saulės kolektoriai ant daugiabučių stogų turėtų atsirasti ir Klaipėdoj bei Vilniui.

Nors A. Juodokas projekto sėkme tikėjo nuo pat pirmos akimirkos, visi aplinkiniai yra santūresni planuojant namų stogų „apželdinimą“ saulės kolektoriais: „Žmonės abejoja, nes turi per mažai informacijos. Dažniausiai daugiabučių bendruomenėje neatsiranda žmonių, kurie normaliai išaiškintų, paskaičiuotų sąnaudas, atsipirkimą“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (311)