Kaip rašoma pranešime spaudai, ministerija palygino nerenovuotų tokio pat konstrukcinio tipo, aukštų ir laiptinių skaičiaus daugiabučius namus Vilniaus mieste. Vienus jų prižiūri administruojančios įmonės, kitus – daugiabučio namo butų savininkų bendrijos.

Pirmasis pavyzdys – tipiniai daugiaaukščiai Žirmūnų gatvėje. 125 namo šilumos punktą prižiūri namą administruojanti įmonė. Šio namo gyventojams praėjusį šildymo sezoną šiluma vidutiniškai kainavo 3,54 lito už kvadratinį metrą.

Tuo tarpu tokio pat namo Žirmūnų g.131, kurio šilumos punktą prižiūri daugiabučio gyventojų bendrija, šiluma kainavo 21 proc. mažiau – 2,79 lito už kvadratinį metrą.

Pasak ministerijos, kito Viršuliškių g. 63 namo, kurio šilumos punktą prižiūri bendrija, gyventojai už šildymą praėjusį sezoną mokėjo 19 proc. mažiau nei gretimo tokio paties namo (Viršuliškių g. 65) gyventojai. Pastarojo namo šilumos punktą prižiūri administruojanti įmonė.

Panašus pavyzdys – ir Naujininkuose. Kapsų g. 28 namo gyventojai, kurie įkūrė bendriją ir patys prižiūri šilumos punktą, už šilumą praėjusį sezoną mokėjo 21 proc. mažiau nei kaimynai – Kapsų g. 26 namo gyventojai.

Pasak Energetikos ministerijos, tokios pat tendencijos išlieka ir šį šildymo sezoną.

Analizė rodo, kad mažiausiai už šildymą moka gyventojai tų namų, kur šilumos punktus prižiūri pačios bendrijos ar jų įgaliotas asmuo. Tam tik reikia gauti Valstybinės energetikos inspekcijos išduodamą atestatą.

DELFI primena, kad lapkričio 1 d. įsigaliojo prezidentės Dalios Grybauskaitės pateiktos Šilumos ūkio įstatymo pataisos, kurios numato, kad pastato šildymo ir karšto vandens sistemos prižiūrėtoju negali būti šilumos tiekėjai ir asmenys, susiję su šilumos tiekėju. Nustatytas ir pereinamasis laikotarpis – iki 2012 metų liepos 1 d.

„Energetikos ministerija ragina gyventojus nelaukti galutinio termino ir jau dabar imtis iniciatyvos patiems prižiūrėti bei reguliuoti šilumos punktų darbą. Tai leis dar šio šildymo sezono metu tokių namų gyventojams sąskaitas už šildymą sumažinti iki 20 proc.“, – rašoma pranešime spaudai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją