Ministras pirmininkas akcentavo, kad energetikos srityje yra padaryta „tikrai didelių darbų ir daug pažangos“. „Ne visi ta pažanga yra patenkinti“, – atkreipė dėmesį Andrius Kubilius.

Jis taip pat pabrėžė, kad „atominės elektrinės statyba visam regionui ir Lietuvai yra labai naudinga“. „Nes elektros energija, pagaminta tokioje elektrinėje savo kaina iš tikrųjų bus labai palanki visiems Lietuvos vartotojams“, – Lietuvos radijui sakė premjeras.

Jo nuomone, Lietuvos atominės elektrinės statyba atrodo perspektyviai net žinant, kad tokios elektrinės yra statomos tiek Kaliningrado srityje, tiek Baltarusijoje.

„Nesiimu spręsti apie kitų šalių įgyvendinamus projektus. Pavyzdžiui, Kaliningrado projektas man kelia didelių abejonių dėl to, kad yra sunkiai suvokiama, kur bus realizuojama toje elektrinėje pagaminta elektra. Baltijos valstybės jos neplanuoja pirkti, kiek žinau, Vokietijos kanclerė taip pat pasakė labai aiškiai, kad jie nesiruošia pirkti, Suomija taip pat paskelbė, kad jie taip pat nesiruošia pirkti elektros energijos, kuri pagaminta Kaliningrado atominėje elektrinėje, tai dėl to yra sunku suvokti pačią logiką statyti atominę elektrinę nežinant, kur bus parduodama elektros energija.

O Baltarusijoje manęs neįtikina pasirinkta aikštelė, kur baltarusiai planuoja statyti. Vasarą ten lankantis man susidarė vaizdas, kad ir technologine prasme aikštelė pasirinkta ganėtinai keista, nes tam, kad būsimuosius reaktorius pasiektų aušinimui reikalingas vanduo, tą vandenį reikėtų kokį 100 metrų pumpuoti į kalną, upė yra už 10 km.

Nors žinant Baltarusijos energetikos poreikius, be abejo, jiems diversifikuoti savo energetinius gamybos pajėgumus ateityje tikrai reikės. Manęs nestebintų planas statyti atominę elektrinę savo praktinei naudai, nors aš tikrai esu įsitikinęs, kad mums pavyks sutarti, kad būtų pasirinkta tinkamesnė aikštelė“, – Lietuvos radijui antradienį komentavo premjeras.