Po svarstymo už tolesnį klausimo nagrinėjimą balsavo 22, prieš 11 tarybos narių, keturi susilaikė. Toliau jis bus nagrinėjamas visuose tarybos komitetuose.

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) yra numačiusi, kad jau nuo sausio 15 d. vilniečiai turėtų pradėti dengti 41,4 mln. Lt, kurių bendrovė negavo 2009-2010 m. dėl to, kad kuras brango greičiau nei šilumos kainos.

Jeigu ši suma būtų grąžinama per metus, tuomet gyventojai už šilumą turėtų mokėti 1,74 ct/kWh (su pridėtinės vertės mokesčiu) daugiau.

„Savivaldybės nuomonė yra, kad nereikėtų visai mokėti skolų, būtų pats geriausias variantas, jei pavyktų jas nurašyti“, – juokavo meras. Vėliau jis sakė: „Mes prašome, kad būtų treji metai, toks yra mano asmeninis prašymas. Tai sudaryti apie 1 ct kilovatvalandėje. Mes ieškome būdų, kaip padaryti, kainos gyventojams nebūtų tokios besikandžiojančios“.

R. Aleknos teigimu, derybos su „Vilniaus energiją“ valdančia bendrove „Dalkia“ vyksta sunkiai.

„Kainos neišvengiamai didės, nes jeigu mes nepriimsime tokio sprendimo, VKEKK vienpusiškai patvirtins tas kainas. Žinoma, mes vedame derybas su „Vilniaus energijos“ atstovais. Tai nėra lengvos derybos, deramės ne su „Vilniaus energija“, o su „Dalkia“, kuri dėl susidariusios situacijos perėmė derybų kontrolę. Jie turi daug klausimų, kodėl miesto taryboje nebuvo priimti vieni ar kiti sprendimai. Pavyzdžiui, kodėl taryba nedavė sutikimo 10 proc. akcijų perleisti Pasaulio bankui. Paveldėta situacija yra labai sudėtinga“, – sakė jis.

Anot sostinės mero, įmonė nėra išreiškusi pageidavimo per kiek laiko ji norėtų atgauti negautas pajamas.

Mato galimybę mažinti kainą

Tačiau visai kitokios nuomonės laikosi tiek dalis valdančiosios daugumos, tiek opozicijos.

Lietuvos liberalų sąjūdžio narys Vidmantas Martikonis DELFI sakė, kad „Vilniaus energijos“ pateikti skaičiai jo neįtikina.

„Nėra tos skolos. Tai yra sugalvoti skaičiai, išmislas. Pirmiausiai tegul grąžina miestui 180 mln. Lt, kur gavo 2005-2008 m. už taršos leidimus.(...) Nėra šiandien suformuotos tos skolos, čia tik jie taip teigia ir jie, pasirodo, norėjo užkabinti 80 mln. Lt skolą, bet VKEKK pripažino tik 40 mln. Lt. (...) Jie pateikia išgalvotus skaičius be teisės savivaldybės atstovui prieiti prie pirminių dokumentų ir juos patikrinti. Aš manyčiau, kad čia yra privačios įmonės socialinis neatsakingumas, dar nepriaugo mūsų įmonės būti socialiai atsakingomis monopolinėmis struktūromis“, – teigė sostinės tarybos narys.

Jo nuomone, Vilniaus šilumos ūkyje galima rast būdų sumažinti sąnaudas ir kainą gyventojams.

„Aš atsakingai sakau, kad jeigu šiandien miestas perimtų administruoti Vilniaus miesto šilumos tinklus, kaina iškart sumažėtų 20 proc. Ten yra daugybė vietos mažinti sąnaudas“, – tvirtino V. Martikonis.

Šiuo metu vilniečiai už centralizuotai teikiamą šilumą moka 23 ct/kWh. Šioje kainoje jau yra įskaičiuotas 1,32 ct/kWh kompensacija „Vilniaus energijai” už 2008-2009 m. šildymo sezono metu negautas pajamas, kai šiluma nebuvo branginama, nors augo dujų kaina.

Šią kompensaciją gyventojai turės mokėti iki 2013 m. spalio.

VKEKK jau yra patvirtinusi ilgalaikę šilumos kainą, kuri dar nėra įsigaliojusi, nes jos nepatvirtino miesto taryba. Nustatyta, kad gyventojams, kuriems šiluma tiekiamai iš bendrovės šilumos tinklų, ji kainuotų 22,6 ct/kWh, o tiems, kurie ją gauna iš nuosavų šilumos tinklų, – 21,52 ct/kWh.

Šią kainą dar gali padidinti minėta kompensacija, tačiau kol kas neaišku, kada galutinai dėl jos bus apsispręsta.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją