„2011 m. dujų rinkoje buvo geri metai, tačiau dujų vartotojams blogi, t. y. dujų kainos buvo aukštos dėl Fukušimos (atominės elektrinės. – red.) katastrofos. Kai Japonijoje įvyko Fukušimos avarija, buvo uždarytos atominės elektrinės ir jie įjungė visas savo dujines elektrines. Tuomet japonai supirko iš esmės visas rinkoje esančias dujas. Dėl to pakilo dujų kaina. Tai netgi nutikus tokiam išskirtiniam įvykiui kaip Fukušima, jeigu Lietuva būtų pirkusi gamtines dujas praėjusiais metais per terminalą, jos būtų kainavusios apie 16 proc. pigiau. Mūsų skaičiavimais, jeigu būtume pirkę 2 mlrd. kubinių metrų per metus per terminalą, visa Lietuva kaip vartotoja būtų sutaupiusi 250 mln. Lt“, – sakė R. Masiulis.

Pasak jo, iki avarijos Fukušimos atominėje elektrinėje per terminalą perkamos suskystintosios gamtinės dujos kainavo 25–30 proc. mažiau.

Be to, esą nereikėtų baimintis, kad suskystintųjų dujų terminalas bus nesaugus. Pasak R. Masiulio, suskystintųjų gamtinių dujų pramonei yra daugiau nei 50 m., ir per tą laiką nebuvo nė vieno rimto incidento.

„Aišku, nereikšmingų gedimų, kaip ir kiekvienos technologijos, buvo, bet reikšmingų incidentų nėra buvę. Be to, šios dujos nėra sprogios, nėra degios. Tik susimaišiusios su oru jos tampa sprogios ar degios. Susimaišymo procentas turi būti tam tikruose labai siauruose rėžiuose, kad jos būtų degios. Net jeigu dujos patektų į orą, jos iškart garuoja, kyla į viršų. Taigi laikas, kurį jos išlaiko sprogią koncentraciją, yra labai trumpas, o jei dar yra vėjas, jokių problemų net negali būti“, – teigė R. Masiulis.