„Jeigu įvyktų kažkas panašaus kaip Černobilyje, teoriškai galėtų pasiekti ir Lietuvą. Bet kol nėra detalesnės informacijos, negalima atsakyti, kaip toliau gali vystytis procesas“, - BNS sakė centro vadovas.

A. Mastauskas patikino, kad visos atsakingos Lietuvos institucijos seka situaciją Japonijoje, kur po žemės drebėjimo pranešta apie radiacijos nuotėkį.

Didelį nerimą kelia padėtis Fukušimos-Daiči atominėje jėgainėje, kurioje sutriko dviejų reaktorių aušinimas. Ši elektrinė yra įsikūrusi maždaug 240 kilometrų nuo Japonijos sostinės Tokijo. Vietos žiniasklaida praneša, kad elektrinėje buvo girdėti sprogimas, tačiau ši informacija dar nepatvirtinta.

Radiacinės saugos centro vadovo teigimu, Lietuvos pareigūnai įvairiais kanalais bando siekia gauti tikslesnės informacijos apie įvykius Japonijoje, ketinama kreiptis ir į Tarptautinės atominės energijos agentūrą.

Pasak A.Mastausko, šiuo metu ekspertai skaičiuoja, koks poveikis būtų galimas Lietuvai blogiausiu atveju.

„Informaciją nuolat teiksime spaudai, kad nuramintume gyventojus. Šiuo metu bandome skaičiuoti, kas būtų pagal blogiausią versiją“, - BNS kalbėjo Radiacinės saugos centro vadovas.

Anot jo, Lietuvos gyventojams bus pateikta prognozė, kada radioaktyvios medžiagos, jeigu jos pateks į aplinką iš avariją patyrusio reaktoriaus, gali pasiekti šalies teritoriją.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją