Interviu dienraščiui "Lietuvos žinios" jis sakė, kad Lietuva nepagrįstai kursto įtampą dėl Karaliaučiuje planuojamos statyti Baltijos atominės elektrinės saugumo ir jos projekto neatitikimo tarptautiniams standartams.

"Lietuvos motyvai visiškai aiškūs - tai konkurencija. Tačiau mums nepriimtina pozicija, nukreipta diskredituoti Rusijos atomines technologijas", - sakė V.Čchikvadzė.

"Skirtingai nei pigios technologijos reaktorius, kuris buvo naudojamas Fukušimoje ir kurį, kiek žinome, siūloma montuoti Visagino AE, - ir tai dabar jau Rusijai kelia susirūpinimą, - mūsų atominės elektrinės projekto ir jos ketvirtos kartos branduolinio reaktoriaus saugumą patvirtina tarptautiniai ekspertai, taip pat Tarptautinė branduolinės energijos agentūra", - kalbėjo jis.

Branduolinę katastrofą patyrę Fukušimos atominės elektrinės reaktoriai buvo sumontuoti daugiau nei prieš 40 metų. Visagine planuojama montuoti panašaus veikimo principo, tačiau naujos kartos reaktorius.

Lietuva su Latvija, Estija ir Lenkija tikisi iki 2020 metų pastatyti naują atominę elektrinę šalia Ignalinos elektrinės, kurios antrasis iš dviejų reaktorių buvo uždarytas 2009 metų pabaigoje. Vyriausybė planuoja, kad jėgainės statyba prasidės 2014 metais, o 2020 metais ji jau galėtų gaminti elektrą.

Tuo metu Rusija tikisi 2017 metais pradėti eksploatuoti netoli Lietuvos sienos statomą Baltijos AE. Lietuva teigia iki šiol negavusi ją tenkinančių atsakymų dėl šios jėgainės poveikio aplinkai vertinimo.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją