"Apie 50 mln. litų šiemet išleidome, kitais metais, nemanau, kad labai turėtų skirtis, nes vyksta labai intensyvus darbas ir daugiausia kainuoja teisinės paslaugos", - Seimo Ekonomikos komitete trečiadienį sakė VAE vadovas Rimantas Vaitkus.

Anksčiau skelbta, kad Lietuvą būsimos AE projekte konsultuojančio Didžiosios Britanijos investicijų banko "N M Rothschild & Sons" vadovaujamo konsorciumo paslaugos VAE kainuos apie 32 mln. litų, o tarptautinės advokatų kontoros "Herbert Smith" - 20,7 mln. litų.

Bendrovė "Minijos nafta" atliko galimų Visagino AE statybviečių geologinės aplinkos tyrimą, Lietuvos įmonė "Geobaltic" - statytinių liekanų ir geologinės aplinkos tyrimą, "TVO Nuclear Services" rengė kuro strategijos ataskaitą ir radioaktyvių atliekų tvarkymo strategiją, "Deloitte Lietuva" tyrė regioninio tinklo galimybes ir pajėgumus, "Geonafta" vertino geologines ir seismologines sąlygas statybvietėse.

Sutarčių su paslaugų tiekėjais vertės neatskleidžiamos. Be to, nurodoma, kad kai kuriuos darbus atliko ir VAE specialistai.

Koncesijos sutarties projekte rašoma, kad įgyvendinant kai kuriuos naujos AE projekto parengiamuosius darbus, nuo 2009 iki 2012 metų buvo pasirašytos 27 sutartys su įvairiais užsienio ir Lietuvos konsultantais.

Pasaulio energetikos tarybos Lietuvos komiteto pirmininkas Rymantas Juozaitis (buvęs "Leo LT" valdybos pirmininkas ir „Lietuvos energijos“ generalinis direktorius) Ekonomikos komiteto posėdyje trečiadienį teigė, kad naujos AE statybos tikslingumo studiją Lietuvos, Latvijos ir Estijos energetikos bendrovės finansavo 2006 metais.

"Studija kartu su estais ir latviais. Tada buvo išleista iš viso nepilni 4 mln. litų. Kiekviena šalis mokėjo proporcingai savo dalį", - sakė jis.

Pasak jo, tai buvusios visos investicijos į naujos AE projektą iki 2008 metų, kada buvo įsteigta VAE įmonė.

Ekonomikos komitetas Seimui teiks pagrindinę išvadą dėl Atominės elektrinės įstatymo projekto. Sprendimą komitetas ketina priimti kitą savaitę.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)