„Rytų skirstomieji tinklai“ (RST) nepateikė duomenų, kiek dėl tokio sprendimo galėtų didėti jų pelnas.

„Dabar mes turime reguliuojamą turto bazę, nuo kurios apskritai galime skaičiuoti 5 proc. pelną. Jeigu mes kaip bazę paimtume finansiškai įvertintą turtą, jis padidėtų maždaug keturis kartus lyginant su dabartiniu reguliuojamu“, – DELFI sakė jis.

Dabar reguliuojamo turto bazė yra apie 36 mln. Lt, o jeigu būtų pakeista taip kaip siūlo bendrovė, jis būtų apie 200 mln. Lt.

Kokią dalį gauto pelno reikėtų išmokėti dividendais, anot VST vadovo, turėtų nuspręsti įmonės akcininkai. Daugumą skirstomųjų tinklų įmonių akcijų valdo valstybė.

Trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komitetas rengė klausymus, kuriuose tikėjosi išgirsti, kiek daugiau lėšų galėtų jos įnešti į valstybės biudžetą.

Tokios pačios nuomonės komiteto posėdyje dėl teisės aktų keitimo laikėsi ir RST generalinis direktorius Arvydas Tarasevičius.

„Mūsų pasiūlymai būtų iš esmės peržiūrėti dabartinę metodiką, kuri apsprendžia skirstomųjų tinklų pajamas ir kainų ribas. Pagal paskutinius skaičiavimus, vadovaujantis dabartine metodika ateinančiam trejų metų ciklui įmonių veikla nebūtų pelninga“, – sakė jis.

Apie planus keisti metodiką yra užsiminęs ir energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

DELFI primena, kad Energetikos ministerija jau parengė Elektros energetikos įstatymo pataisas, kuriose išbraukiama nuostata, kad įmonės negali gauti daugiau nei 5 proc. pelno. Tai nustatyti būtų paliekama VKEKK.

Šis siūlymas motyvuojamas poreikiu sukaupti lėšų būsimiems strateginiams energetikos projektams.

Pripažįstama, kad nustačius galimybę elektros sektoriaus įmonėms uždirbti daugiau pelno, elektros kainos gali didėti.

Pirmąjį šių metų pusmetį VST patyrė 20,1 mln. Lt nuostolių, tuo tarpu RST uždirbo 1,1 mln. Lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją