R. Žilinsko teigimu, pasistačiusi atominę elektrinę Lietuva taptų mažiau priklausoma nuo Rusijos, o tai leistų skirti daugiau pinigų alternatyvių energetikos rūšių plėtrai šalyje.

„Pasistatę atominę elektrinę mes taptume mažiau priklausomi nuo vienintelio išorinio energijos ir energetinių išteklių tiekėjo. Tai reiškia, kad dalis pinigų, kurie dabar iškeliauja į Rytus, liktų čia, o už tuos pinigus galėtume plėtoti alternatyvas toms pačioms dujoms ir naftai”, - Žinių radijui sakė R. Žilinskas.

Tuo metu siekius dėl atominės elektrinės statybų Visagine surengti patariamąjį referendumą R. Žilinskas pavadino bandymu sužlugdyti projektą. Pasak jo, toks referendumas yra tik sudedamoji dalis Rusijos plano, kuriuo siekiama neleisti Lietuvai pasiekti energetinio saugumo.

„Vien iniciatyva žlugdo derybas ir gali lemti paties projekto sėkmę. Prieš remiant tokias iniciatyvas, norėčiau paraginti visuomenę įsigilinti, ką ji remia. Rusijos karinė vadovybė Lietuvos energetinio saugumo siekį yra įvardinusi kaip tiesioginę karinę, pabrėžiu, karinę grėsmę Rusijai.

Savaime suprantama, bet kuri valstybė imsis veiksmų tokiai grėsmei atremti. Mano manymu, tam buvo sugalvoti Baltarusijos ir Kaliningrado srities naujų atominių elektrinių projektai, kurie yra neskaidrūs, o neskaidrumai atominėje energetikoje reiškia nesaugumą. Tam, kad protestai prieš šiuos projektus virstų protestais prieš atominę energetiką regione apskritai. Ir kur, tikėtina, šie projektai geriausiai suveiks – demokratinėje visuomenėje. Kuri visuomenė yra demokratinė iš trijų – Lietuva. Rezultatus mes matome. Referendumas rengiamas tik prieš naująją Lietuvos atominę elektrinę. Ar mes girdime apie protestus prieš atominę elektrinę Kaliningrade ar Baltarusijoje? Nieko panašaus. Aš manau, kad šis referendumas yra tik plano dalis, kaip pakirsti mus kelyje į energetinį saugumą”, - teigė Seimo narys.