Susitikimo detalės neatskleidžiamos – jame dalyvauti taip pat ketinantis bendrovės „Lietuvos prekybos namai“ generalinis direktorius Vladimiras Germanovas būsimą A. Zuoko ir G. Fokino pokalbį vadina pažintiniu. O politologas Tomas Janeliūnas stebisi tokia Vilniaus mero diplomatija – esą jam nederėtų kištis į jautrius energetinius santykius tarp Lietuvos ir Rusijos.

„Gazprom“ įmonės vadovas su meru susitiks kaip privatus asmuo

Kad G. Fokino ir A. Zuoko susitikimas numatomas oficialios vakarienės Sankt Peterburge metu, DELFI patvirtino „Lietuvos prekybos namų“ vadovas V. Germanovas.

„Taip. Ir aš dalyvausiu“, - sakė pašnekovas.

Jis teigė nežinantis, apie ką bus kalbamasi ir kieno – Vilniaus mero ar „Gazprom Transgaz Sankt-Peterburg“ vadovo – iniciatyva surengtas šis susitikimas.

„Tiesiog pažintinis pokalbis apie nieką, manau. (...) Tiesiog pabendraus, susipažins – ir ne daugiau“, - svarstė V. Germanovas.

Dujų kainos Vilniui ar Lietuvai, „Lietuvos prekybos namų“ generalinio direktoriaus nuomone, susitikime neturėtų būti aptarinėjamos.

Anot jo, G. Fokinas su A. Zuoku susitiks ne kaip „Gazprom“ atstovas, o kaip privatus asmuo.

„Jis (vakarienėje dalyvaus – DELFI) kaip eilinis svečias, kaip fizinis asmuo. Bet ne kaip „Gazprom“ atstovas. Aš taip manau. Poną Fokiną pakvietė kaip fizinį asmenį“, - tęsė verslininkas.

Vėliau jis ėmė svarstyti, kad galbūt G. Fokinas į susitikimą su meru apskritai neatvyks. „Gal jis ir neateis – iš kur mums žinoti? Aš to irgi nežinau“, - sakė V. Germanovas.

T.Janeliūnas: A.Zuokas kartoja K.Prunskienės klaidas

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) dėstytojas Tomas Janeliūnas DELFI teigė abejojantis, ar Vilniaus merui derėtų susitikti su „Gazprom“ atstovu. Mat Lietuva su Rusijos dujų milžine santykius aiškinasi ne tik dėl dujų kainų, bet ir dėl vadinamojo trečiojo energetinio paketo įgyvendinimo dujų sektoriuje, kuriam priešinasi „Gazprom“.

„Pakankamai keista žinia. Nes Vilniaus miesto meras, kiek leidžia mano žinios spėti, neturėtų kištis į tam tikrus reikalus, kurie yra sprendžiami aukščiausiu nacionaliniu lygiu. Ypač turint galvoje jautrius dalykus apie mūsų trečiojo energetinio paketo įgyvendinimą, atskyrimą, dujų sektoriaus liberalizavimą ir t.t.“, - kalbėjo T. Janeliūnas.

TSPMI dėstytojas spėliojo, kad galbūt Vilniaus meras sieks geresnių dujų tiekimo sąlygų šilumininkams. „Labai sunku įžvelgti, kokie yra A. Zuoko interesai šiame kontekste. Ką jis atstovauja iš tikrųjų – ar miestą, ar tas interesų grupes, kurios jau seniai yra siejamos su A. Zuoku. Nes akivaizdu, kad, aišku, šilumininkai ir dujų sektorius yra labai glaudžiai persipynę. Ir tikrai ne vienas atvejis yra buvęs visokių gandų, kad būtent šilumininkų interesus Vilniaus miesto meras kartais atstovauja dažniau negu šiaip visuomenės interesus. Daugybė klausimų kyla“, - tęsė T. Janeliūnas.

Susitikimas su „Gazprom“ atstovu, politologo nuomone, A. Zuokui nėra naudingas nei kaip merui, nei kaip partijos „Taip“, siekiančios patekti į Seimą, lyderiui. Esą jis taip kartoja politines klaidas, kurias, susitikinėdama su Rusijos atstovais, darė buvusi žemės ūkio ministrė Kazimiera Prunskienė.

„Aišku, kiekvienas politikas renkasi, kas jam yra naudinga. (...) Galima prisiminti, kokią reakciją sukėlė K. Prunskienės susitikimai su tam tikrų Rusijos institucijų atstovais ir labai draugiškas bendravimas. Būtų keista, jeigu A. Zuokas kartotų tam tikras, sakyčiau, klaidas“, - reziumavo T. Janeliūnas.

Pats A. Zuokas DELFI teigė susitikimą su G. Fokinu pakomentuosiantis po to, kai jis įvyks.

Apie Sankt Peterburge viešinčio Vilniaus mero susitikimą su G. Fokinu skelbta nebuvo. Kol kas A. Zuokas buvo susitikęs tik su Sankt Peterburgo gubernatoriumi Georgijumi Poltavčenka. Jam meras pažadėjo atsiųsti oranžinį dviratį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (181)