Parlamentarai neslepia, kad pagrindinis šio įstatymo taikinys – sostinės šilumos ūkis. Prezidentė siūlė apriboti galimybes šilumos ūkio valdyme dalyvauti su šilumininkais susijusioms įmonėms.

Už prezidentės pateiktą įstatymo variantą balsavo 103 Seimo nariai, prieš – vienas. Susilaikiusiųjų nebuvo.

Kol kas daugiausiai triukšmo buvo kilę dėl „darbiečio“ Kęstučio Daukšio pataisos, kurią Seimas antradienį įtraukė į įstatymo projektą. Šią pataisą sukritikavo ir prezidentė D. Grybauskaitė. Tuo tarpu pats parlamentaras ketvirtadienį nusprendė nesiūlyti daugiau pakeitimų įstatymui.

K. Daukšys atsiėmė visas pataisas

Darbo partijos atstovas K. Daukšys rytinio Seimo posėdžio pradžioje pareiškė atsiimantis visas likusias savo siūlomas pataisas. Taip „darbietis“ reaguoja į ažiotažą, kilusį po to, kai antradienį jo pateiktos pataisos sustabdė įstatymo svarstymą.

K. Daukšys teigė norįs sustabdyti politikavimą ir lauksiąs, kol reikiamas įstatymo pataisas pateiks Energetikos ministerija. Tiesa, kol kas daugiausiai triukšmo sukėlusios pataisos, kurios leistų gyventojams rinktis bet kurį šilumos punkto prižiūrėtoją, jei šilumos punktas priklauso ne šilumininkams, o namo gyventojams, Seimo darbotvarkėje liko. Tiesa, trumpam – jau popiet Seimas „darbiečio“ pataisą išbraukė iš įstatymo projekto.

K. Daukšio pataisos įstatyme nebeliko

Popiet pereita prie įstatymo tvirtinimo. Konservatorius Kęstutis Masiulis pasiūlė panaikinti daug triukšmo sukėlusią K. Daukšio pataisą ir neleisti taikyti įstatyme jokių išimčių namo gyventojų valdomiems šilumos punktams.

Gindamas savo pasiūlymą, „darbietis“ teigė, kad „kiekvienas savininkas turi teisę pirkti paslaugą iš ten, iš kur jisai nori“.

Už K. Daukšio pataisos panaikinimą pasisakė 93, prieš – 4, susilaikė 10 parlamentarų.

J. Veselka ir P. Gražulis gynė „City Service“

Per rytinius įstatymo svarstymus, keletas parlamentarų gynė didžiausią šalies daugiabučių administratorių, koncernui „Icor“ (buv. „Rubicon Group“) priklausančią kompaniją „City Service“. Labiausiai už įstatymo pataisas, kurios neapribotų „City Service“ teisių dalyvauti šilumos ūkio priežiūroje, pasisakė „tvarkiečiai“ Julius Veselka ir Petras Gražulis.

J. Veselka tvirtino, kad prezidentės siūlymas iš rinkos pašalins didžiausią žaidėją, o jo rinkos kąsnį leis pasidalinti kitiems. Esą Seimas turėtų pasisakyti už konkurenciją, o ne už jos ribojimą.

Tuo tarpu P. Gražulis ragino Specialiųjų tyrimų tarnybą narstyti Šilumos ūkio įstatymo peripetijas. „Ar čia nėra korupcinis siūlymas – išmesti stipriausią žaidėją, kad kiti galėtų paslaugas teikti didesne kaina“, - tikino „tvarkietis“.

Prezidentės pataisas palaikantis konservatorius Kęstutis Masiulis teigė, kad sušvelnintas įstatymas būtų tas pats, kas nepakeistas įstatymas.

„Galime iš viso nieko nesvarstyti, palikti taip, kaip yra, - ironizavo K. Masiulis. - Prezidentės intencijos yra tokios, kad žmonės būtų paskatinti rinktis. Ir rinktis iš tų, kurie nėra susiję su šilumos tiekėjais. Šita pataisa reikalinga ir naudinga tik tiems, kas džiaugiasi dabartine situacija.“

Po šio žodžių karo Seimas didele balsų dauguma atmetė J. Veselkos siūlymus sušvelninti įstatymo pataisas.

DELFI žiniomis, jei bus pritarta prezidentės teikiamoms pataisoms, šilumos ūkyje dirbantys verslininkai, pirmiausiai – sostinėje, bus priversti atsisakyti dalies savo verslo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją