Nepriklausomybės metais pastatytas daugiabutis Basanavičiaus gatvėje Šiauliuose patrauklus nebent savo naujovišku fasadu. Tačiau namo viduje – tik pelėsiai, drėgmė ir šaltis.

Vienintelė galimybė nesušalti žiemą - jungtis elektrinius šildytuvus. Radiatorių name tiesiog niekada nebuvo. Tačiau net ir intensyviai šildant pelėsių išvengti sunku, mat bendro naudojimo patalpos, laiptinės, koridoriai nešildomi, drėgmė tiesiog neišgarinama.

Sudėtingiausia pirmam aukštui - drėgmė ir šaltis skverbiasi ir iš nešildomo rūsio. Net ir investavę į grindų apšiltinimą žmonės neilgai džiaugėsi. Supelijo net linoleumas.

Situaciją apsunkina ir tai, kad daugelis - du trečdaliai gyventojų name - nuomininkai. Socialiai remtini žmonės butus nuomojasi iš miesto savivaldybės.

Šių metų pradžioje kai kurie gyventojai gavo kone tūkstančio litų sąskaitas už gruodį suvartotą elektrą. Net ir gaunančios valstybės kompensacijas šeimos svarsto, kad pigiau būtų žiemą nuomotis butą kitame name.

O tie, kam kompensacijos nepriklauso, elektros šildytuvų stengiasi visai nejungti, bute vaikšto su batais ir striukėmis.

Žmonės jau ne kartą kreipėsi į savivaldybę, nes gyvenimo sąlygos ne tik neatitinka higienos normų, o yra tiesiog antisanitarinės - supelijo kone viskas, pelėsiais pajuodo lubos, sienos, nukrito tapetai, išbrinko palangių mediena... Gyventojai sako jaučiasi įkaitais, nes per ilgus metus savivaldybė žmonių problemų spręsti esą net nepradėjo.

Odeta Valungevičienė, Šiaulių savivaldybės Būsto fondo poskyrio vedėja, sako, kad kažką galvoja daryti - gal vietinę katilinę statyti.

Tačiau žmonėms nuo galvojimo - ne šilčiau. Baiminamasi dėl vaikų sveikatos. Kai kuriose šeimose auga po keturis mažylius.

Didžiosios pastato dalies šeimininkė – savivaldybė - pripažino, kad jų siūlymai nerealūs, mat savivaldybė tam neturi pinigų, o valstybės lėšos taip pat sunkiai gaunamos.

Daugiabučio gyventojai pagalbos jau kreipėsi ir į Seimą.

Savivaldybės atstovai šią savaitę susitiko su Basanavičiaus 74 namo butų savininkais ir nuomininkais, dar vienas pasitarimas numatytas vasarį.

Panašu, kad problemos sprendimą norima ir toliau vilkinti, ir siūloma vienintelė alternatyva - pradėti darbams reikalingų lėšų kaupimą. Tačiau toks pasiūlymas reiškia ne ką kitą, o gyventojų varinėjimą kuo toliau nuo savivaldybės politikų akių.

Sutaupyti šimtus tūkstančių litų renkant kaupimo lėšas prireiks ne vienerių metų. O tai reiškia, kad žmonėms drėgmėje ir šaltyje teks gyventi dar ilgai. Panašu, kad Šiaulių miesto savivaldybė, žmonėms išdalinusi supelijusį, be šildymo sistemos socialinį būstą neturi net jokio realaus plano, kaip problemą spręsti - jokio realaus projekto, kurį būtų galima skubiai realizuoti, niekas nepaminėjo. Kaip ir sumų, kurias turėtų susikaupti gyventojai.

Šaltinis
Šiaulių apskrities televizija
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)