Partijos lyderis Algirdas Butkevičius pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje teigė pasigendantis valdančiųjų pažadų vykdymo. Esą socdemai neskubės pasirašyti premjero pateikto partijų susitarimo dėl energetikos projektų įgyvendinimo.

Algirdas Butkevičius
„Susitarime kalbama apie jungtis su Švedija ir Lenkija, taip pat – apie suskystintų dujų terminalą ir Visagino AE. (...) Mes pasisakome, kad suskystintų dujų terminalas yra prioritetinis, svarbus Lietuvai. Kalbant apie Visagino AE, mes vis dėlto norime sužinoti, kokia bus galutinė elektros kaina, kada jis bus pagaminta ir parduodama“, - kalbėjo A. Butkevičius, pažymėdamas, esą socdemai pasigenda tiek dujų terminalo, tiek atominės jėgainės ekonominį naudingumą pagrindžiančių skaičių.

Jis taip pat pareiškė pritariantis referendumui dėl Visagino AE „reikalingumo mūsų valstybei“.

Politikas pažymėjo nematęs premjero žadėtų energetinių projektų dokumentų. A.Butkevičiaus teigimu, jei valdantieji pateiks „sausą“ Visagino AE koncesijos sutartį be aiškių skaičių, socdemai tokio dokumento savo balsais neparems.

Jis taip patstebėjosi, kodėl lig šiol sudarytus susitarimus dėl Visagino AE pasirašė ne ministras Arvydas Sekmokas, o žemesnio rango pareigūnai.

„Gal kai kas bijo pasirašyti. Nes mes matėme, kad stovėjo už nugaros ministras“, - primindamas, kad susitarimą dėl koncesijos sąlygų pasirašė ne A. Sekmokas, o viceministras Žygimantas Vaičiūnas, sakė socdemų lyderis.

SGD terminalas, A.Butkevičiaus nuomone, yra siektinas tikslas, tačiau esą kyla neaiškumų dėl paties terminalo ir jo tiekiamų dujų kainų.  

Birutė Vėsaitė
Socialdemokratė Birutė Vėsaitė, plėtodama SGD terminalo temą, pareiškė, jog, socdemų nuomone, šis projektas Lietuvai per brangus. „Labai keista, kodėl iš pradžių perkamas brangus laivas, o po to ieškoma dujų“, - ironizavo politikė, pažymėdama, esą dujos iš terminalo gali būti brangesnės nei tos, kurias siūlys „Gazprom“.

„Mes manome, kad tas konservatorių siūlomas susitarimas yra labiau viešųjų ryšių akcija“, - pridūrė B. Vėsaitė.

Anot jos, konservatoriai opoziciją per menkai informavo apie energetinius projektus ir tai yra viena pagrindinių priežasčių, dėl kurių socdemai nelinkę paremti politinių iniciatyvų.

Kalbėdama apie Visagino AE projektą, politikė teigė pasigedusi kaštų ir naudos analizės. Ji ragino susitelkti į atsinaujinančią energetiką bei šildymo kainas. Esą iki 2020 m. reikia vykdyti nacionalinę perėjimo prie biokuro ir daugiabučių renovacijos programą.

B.Vėsaitė teigė mananti, jog dabartiniai valdantieji energetinę nepriklausomybę verčia kone religija. „Energetika – tai neturi būti religija. Tai neturi būti tikėjimo dalykas. Tai turėtų būti ekonomikos dalykas. Kad iš tikrųjų netuštintų energijos ištekliai Lietuvos žmonių piniginės. Mes visą energetiką matome šitaip. O nesimeldžiame kažkokiam nepriklausomybės dievui. Nes nepriklausomybės energetikoje nėra“, - sakė politikė.

Rimantas Sinkevičius
Socdemų frakcijos narys Rimantas Sinkevičius skaičiavo, kad Lietuvos metinis energijos porekis – apie 40 teravatvalandžių. Esą pusė šio skaičiaus – poreikis šilumai, o visa kita – elektros ir degalų dalis.

Socdemai vieningai ragina peržiūrėti esą pasenusią energetikos strategiją, kad ji „atitiktų naujas realijas“. „Energetikos ministras du kartus teikė strategiją. Ir du kartus pats atsiėmė“, - ironizavo R. Sinkevičius.

Anot jo, socdemai pasisako už mažesnę gamtinių dujų kainą ir alternatyvių dujų šaltinių sukūrimą. Bet tą esą reikia daryti „greitai ir pigiai“.

Premjeras: projektai - Nacionalinėje strategijoje, vystyti ir socdemų

 „Mes su (socialdemokratų – aut. past.) partijos vadovybe kaip tik susitiksime šiek tiek vėliau ir noriu priminti, kad tiek Visagino atominės elektrinės projektas pradėtas 2004-2005 metais socialdemokratų premjero Algirdo Brazausko, to meto ūkio ministro Kęstučio Daukšio, tęstas toliau Gedimino Kirkilo, tiek ir suskystintų gamtinių dujų terminalas, yra projektai, kurie yra įtraukti į galiojančią Nacionalinę energetikos strategiją, jų plėtojimas ir vystymas yra pasiekęs naują stadiją ir partijos turi priimti atsakingus ir rimtus sprendimus nebėgdamos nuo savo partinės atsakomybės ir slėpdamosios už kokio nors referendumo. Todėl aš tikiu, kad ir socialdemokratai, kurie yra nemažai prisidėję prie to, kad šie projektai būtų pradėti plėtoti ir vystyti prieš 7-8 metus, kad jie ir toliau elgsis atsakingai”, - po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams pirmadienį sakė premjeras Andrius Kubilius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją