Šią savaitę Peterburgo ir kai kuriuose kituose žiniasklaidos leidiniuose pasirodė pranešimų apie incidentą, tiesa, dalyje jų buvo rašoma ne apie griuvimą, o tik apie armatūros deformaciją.

Penktadienį laikraštyje „Novaja gazeta“ išspausdintose nuotraukose matosi katastrofos padariniai. Leidinio korespondentams pavyko sužinoti faktų, kurie verčia abejoti būsimo atominio objekto patikimumu.

Iki šiol statant atominių blokų sienas buvusioje TSSR ir Rusijoje tokių incidentų nėra buvę. Tarybiniais laikais branduolinių objektų statybą stebėjo daug kontroliuojančių organizacijų, darbai buvo atliekami profesionaliai.

Na o dabar akivaizdus nekompetentingumas, darbų neišbaigtumas ir pažeidimai, į statybas surinkti statybininkai iš kitų miestų ir net iš užsienio, daugiausiai neprofesionalūs statybininkai, su kuriais elgiasi kaip su vergais, teigiama newsru.com tekste.

Projektą stato ir prižiūri ta pati organizacija – „Lenatomenergoprojekt“. Valstybinė korporacija „Rosatom“, į kurios programą įeina projektas LAE-2, pavaldi savoms tarnyboms, taigi „Rosatom“ pati vykdo projektą, pati parenka generalinį rangovą, pati moka už darbą ir pati save kontroliuoja – visiškai uždaras ciklas.

Ekoaktyvistas: slaptą Rusijos objektą stato užsieniečiai ir neprofesionalai, su kuriais elgiamasi kaip su vergais

Sosnovyj bor gyventojas, fizikas, ekologinės organizacijos „Žalias pasaulis“ vadovas Olegas Bodrovas papasakojo, kaip vyksta statybos.

Jo teigimu, jose dirba žmonės iš Leningrado srities, kitų Rusijos regionų, taip pat atvykėliai iš gretimų užsienio valstybių – iš Ukrainos ir veikiausiai iš Baltarusijos.

Dirbantieji gyvena Sosnovyj bor gyvenvietės pakraščiuose, į statybas juos vežioja. Priimant į darbą iš jų paima pasus, paskui prasideda darbas nežmoniškomis sąlygomis. Statybininkai dirba po 12 valandų per parą, paskui grįžta į bendrabučius, kuriuose visus metus gyvena be karšto vandens, o dauguma netgi be šildymo.

„Negalima tikėtis, kad vergiškomis sąlygomis dirbantys žmonės kokybiškai atliks darbą“, – įsitikinęs O. Bodrovas. Klausimas, kodėl strateginį objektą stato neprofesionalūs darbininkai ir užsieniečiai.

Bet koks atominis objektas ir jo apsaugos sistema – valstybinė paslaptis, laikoma paslaptimi dar jį projektuojant. Neleistina, kad tokį objektą statytų ukrainiečiai ir baltarusiai, tad galima daryti išvadą jog LAE-2 statybose jie dirba nelegaliai, teigia newsru.com.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją