Vilniečiai praėjusių metų lapkritį iš „Vilniaus energijos” gavo sąskaitas, kuriose yra eilutė „Skola už kurą“. Gyventojai pamanė, kad jie turi nepadengtų skolų „Vilniaus energijai”, nors iš tiesų šis įrašas nurodo, kiek bendrovė turi nepadengtų kuro sąnaudų už ankstesnį laikotarpį ir kokią dalį šios sąnaudos sudaro galiojančioje šilumos kainoje.

Kaip teigiama Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos nutarime, „bendrovės veiksmai, nesilaikant mokėjimo už šilumą pranešimo formai keliamų tikslumo, aiškumo ir išsamumo reikalavimų, išskiriant vieną iš šilumos tiekėjo būtinųjų sąnaudų rūšių (,,skola už kurą“) bei vartotojų neinformavimas, kad tai objektyviai susiformavusi šilumos kainos dalis, kuri atsirado visiškai nepriklausomai nuo šilumos energijos vartotojų valios, neatitinka rūpestingumo standartų bei bendro sąžiningumo principo
UAB „Vilniaus energija“, turinčios išskirtinę, pranašesnę padėti rinkoje, veikloje. Bendrovės komercinė veikla skatino vartotojus domėtis bendrovės teikiamų pranešimų teisingumu, - (pvz: vartotojai, kurie bendrovės paslaugomis pradėjo naudotis tik 2011 m. gavo pranešimus apie skola už 2008 - 2009 m. kai jie jokių santykių su bendrovę neturėjo). Tokie, daugiau sąnaudų (laiko ir materialine prasme) reikalaujantys vartotojų veiksmai akivaizdžiai rodo, kad vartotojų ekonominis elgesys buvo paveiktas.”

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba konstatavo, kad „Vilniaus energijos“ 2011 m. spalio mėn. dienas papildomai įtraukdama į 2011 m. lapkričio mėn. (lapkričio mėn. į gruodžio mėn.) sąskaitą pasinaudojo pranašesne padėtimi bei ribota vartotojų šildymo paslaugos pasirinkimo laisve. Bendrovė, žinodama aplinkybes darė poveikį vartotojų ekonominiam elgesiui, nesuteikdama informacijos apie teikiamų sąskaitų periodiškumą bei skirtingai taikomas kainas atskiriems atsiskaitymo periodams.

Primename, kad Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) taip pat svarstė sąskaitose buvusią formuluotę „skola už kurą”. Tuomet konstatuota, kad ji yra teisėta, bet nekorektiška.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)