Politikai įtaria, kad A. Zuokas gali veikti neteisėtai, savivaldybės taryboje siūlydamas pritarti „Vilniaus energijos“ akcijų perleidimui.

Tai DELFI patvirtino sostinės tarybos narys, konservatorius Vidas Urbonavičius. Pasak jo, „Vilniaus energijos“ akcijų perleidimas kelia daug abejonių – esą sunku įžvelgti kokią nors naudą iš šio sandorio, o ir žadamos Pasaulio banko grupės kompanijos „International Finance Corporation“ (IFC) atrodo tolimos. Tuo tarpu IFC oficialiai patvirtina ketinimus investuoti į „Societe Valmy Defense 22“, tačiau pabrėžia neturinti jokių investicinių planų, susijusių tiesiogiai su „Vilniaus energija“.

„Šitas klausimas bandomas „prastumti“ per savaitę“, - žurnalistams antradienį sakė V. Urbonavičius. Jam antrindamas, buvęs sostinės meras Raimundas Alekna pabrėžė, esą „Vilniaus energijos“ akcijų perleidimą kuruoja savivaldybės komitetas, vadovaujamas A. Zuoko bendražygio Kęstučio Nėniaus, kuris pats dirba Vilniaus šilumos tinklų direktoriaus pavaduotoju ir esą gali kilti interesų konfliktas. „Galutiniame rezultate, Vilniaus šilumos ūkis gali būti privatizuotas“, - pridūrė R. Alekna.

„Matome, kad paminamas viešasis interesas. Per vieną savaitę bandoma „prastumti“, su bičiulio komiteto pagalba. Kyla daug klausimų, ar nebus padaroma finansinė žala Vilniaus miestui ar Vilniaus miesto turtui“, - aiškindamas motyvus prokurorams skųsti patį A. Zuoką kalbėjo V. Urbonavičius.

V. Urbonavičiaus teigimu, jeigu sandoris įvyks, „Vilniaus energija“ taps savotiška įkaite – esą ją be didesnio vargo perimti galės, pavyzdžiui, Rusija.
Vidas Urbonavičius

Įtaria neteisėtu praturtėjimu

V. Urbonavičius jau paruošė kreipimąsi į prokurorus. Jis įtaria, kad manipuliuojant „Vilniaus energijos“ akcijomis galėjo būti pažeisti Baudžiamojo kodekso straipsniai.

„Matosi, kad juos konsultavo tikrai puikūs baudžiamosios teisės specialistai. Jie laviruoja tarp dviejų Baudžiamojo kodekso straipsnių, nepapuldami į jų ribas. Visų pirma, tai neteisėtas turto užvaldymas, antra – neteisėtas praturtėjimas“, - DELFI sakė V. Urbonavičius.
Anot, prokurorų bus prašoma ne tik ištirti galimą neteisėto praturtėjimo ir neteisėto turto užvaldymo atvejį, bet ir apginti viešąjį interesą bei užkirsti kelią „Vilniaus energijos“ akcijų perleidimui į „Societe Valmy Defense 22“.

„Vilniaus energija“ gali būti perimta?

Anot konservatoriaus, „Vilniaus energijos“ akcijos „Dalkia“ dukterinei bendrovei pirmiausiai reikalingos tam, kad gautų finansavimą investicijoms Rusijoje. O šios investicijos, politiko manymu, gali baigtis labai liūdnai.

„Man dabar jau visiškai aiškūs tikrieji jų tikslai. Jie „Vilniaus energijos“ akcijas deda į tą naująją įmonę vien tam, kad gautų finansavimą iš IFC ir Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko (ERPB) ir galėtų vystyti savo verslą Rusijoje. Jeigu visų šildymo kompanijų akcijos nebūtų sudėtos į tą įmonę, nei ERPB, nei IFC neskolintų pinigų. Kokia iš to nauda Vilniui? - retoriškai klausė V. Urbonavičius. – O jeigu tas verslas Rusijoje subyra ir kreditoriniai išieškojimai nueina į akcijas? Kas tada? Jeigu Rusija, pavyzdžiui, nacionalizuoja šitą įmonę? Jie tiesiai šviesiai sako, kad investuos į centrinio šildymo sistemas, o Rusijoje tai labai politizuota sritis. Michailo Chodorkovskio atvejis tai puikiai parodo. Bet kada gali nacionalizuoti. Tada turėsime tokį faktą, kad „Vilniaus energijos“ akcijos priklauso Rusijai ar kažkokiems kreditoriams – prieš mūsų valią ir be mūsų sutikimo. O mes turėsime ilgą ir brangų bylinėjimąsi su „Dalkia“, kuri sakys, kad nepasisekė verslas, o mes patys sutikome su akcijų perleidimu. Nepasisekus verslui, „Vilniaus energijos“ akcijos gali būti perimtos bet kurios šalies – nebūtinai Rusijos. Valstybės ar kreditoriaus.“

Anot pašnekovo, „Vilniaus energijos“ akcijų perleidimas nuimtų verslo riziką nuo „Dalkios“ grupės pečių ir ją tiesiogiai užkrautų Vilniui ir vilniečiams.

Politikas taip pat pastebėjo, kad siūlant perleisti „Vilniaus energijos“ akcijas keičiama ir teisinė Vilniaus savivaldybės ir „Dalkios“ santykių formuluotė. Lig šiol buvo įtvirtinta, kad „Dalkia“ yra Vilniaus šilumos tinklų nuomos sutarties garantas, o dabar žodį „garantas“ siekiama pakeisti terminu „laiduotojas“. V. Urbonavičiaus teigimu, toks vieno žodžio pakeitimas galėtų turėti labai skaudžias pasekmes.

„Skirtumas didžiulis. Nes garantas įprastai nusirašomas ne ginčo arba supaprastinta tvarka. Jeigu įvyko force majeure, garantas niekur neišnyksta. O laiduotojas gali nuo savo laidavimo išsisukti. Padidės tikimybė, kad atsakomybės gali būti išvengta“, - teisines subtilybes aiškino pašnekovas.

Juto „Icor“ spaudimą

V. Urbonavičiaus teigimu, pirmadienį vykusiame sostinės tarybos frakcijų seniūnų susirinkime pasirodė netikėtas svečias – koncerno „Icor“ akcininkas bei „Vilniaus energijos“ prezidentas Linas Samuolis. Jį esą atsivedė meras A. Zuokas.

„A. Zuokas pakvietė į frakcijų seniūnų sueigą asmenį, nieko bendra neturintį su frakcijų seniūnais. Kad tai spaudimas – tai faktas. Bet kaip mes į jį reaguosime – dar nežinau. Dar tarsimės, kaip vertinti liūdnai pagarsėjusių „Icor“ veikėjų dalyvavimą šiame procese“, - sakė konservatorius.

Pasak jo, L. Samuolis patvirtino, kad nei IFC, nei ERPB, nei „Societe Valmy Defense 22“ neketina investuoti tiesiogiai į „Vilniaus energiją“.

IFC akcentuoja investicijas Rusijoje

IFC spaudos biuras DELFI patvirtino ketinimus investuoti į būsimą „Vilniaus energijos“ šeimininkę, kurios įstatinis kapitalas, anot politikų, tesudaro 37 eurus.

„Societe Valmy Defense 22“ šiuo metu keičia pavadinimą į „Dalkia Eastern Europe“. Nuo 2009 m., kai kompanija buvo tik ką įsteigta, jos turtas augo ir tebeauga: „Dalkia“ ketina jai perleisti visas šildymo sektoriaus akcijas Lietuvoje, Estijoje, Latvijoje ir Rytų Europoje, taip pat netrukus perleis ir „Vilniaus energiją“. Nauji aktyvai Rusijoje ir kitose šio regiono valstybėse taip pat bus perleisti „Dalkia Eastern Europe“, - rašoma IFC atsakyme DELFI.

Tiesa, IFC teigia neturinti jokių planų, susijusių su „Vilniaus energija“.

„Taip, IFC ketina tapti „Dalkia Eastern Europe“ mažumos akcijų paketo savininku . šioje investicijoje įžvelgiame galimybes pasisemti žinių ir patirties, sukauptos „Dalkia International“ (dabartinės „Vilniaus energijos“ savininkės – DELFI) Vilniuje ir Taline. Kartu su kapitalu iš naujų investuotojų – IFC ir ERPB – (tikimasi – DELFI) modernizuoti centrinio šildymo sistemas Rusijoje ir kitose šalyse, kad būtų tausojama energija ir klimatas. Tačiau „Dalkia Eastern Europe“ kontrolė išliks „Dalkia“ rankose, - aiškina IFC. – Atsakant į paskutinį klausimą, tiesiogiai į „Vilniaus energiją“ mes neinvestuosime.“

„Dalkia“ su prašymu perleisti „Vilniaus energijos“ akcijas į „Societe Valmy Defense 22“ rankas į sostinės savivaldybę kreipėsi pernai, kuomet miestui dar vadovavo susikompromitavęs konservatorių deleguotas meras Vilius Navickas. Tuomet taryboje šis sandoris nebuvo palaimintas, mat tam pasipriešino tiek opozicija, tiek dalis valdančiųjų konservatorių.

Savivaldybė: opozicijos nuogąstavimai nepagrįsti

Meras A. Zuokas trečiadienį savivaldybėje susirinkusiems žurnalistams laiko nerado. Tačiau sostinės savivaldybė išplatino pranešimą, kuriame ginamas „Vilniaus energijos“ akcijų perleidimo sandoris.

„Dalies Vilniaus savivaldybės tarybos narių nuogąstavimai, kad tokių akcijų perleidimas – abejotinas, yra nepagrįsti – akcijų perleidimas nedaro jokios įtakos įsipareigojimams pagal 2002 metais pasirašytą sostinės šilumos ūkio nuomos sutartį – sutarties laiduotoja lieka „Dalkia“. Be to, tarybai neleidus perleisti akcijų, Vilnius pakenktų savo įvaizdžiui tarp tarptautinių investuotojų“, - rašoma savivaldybės pranešime.

Pabrėžiama, esą po šio sandorio prie „Vilniaus energijos“ valdymo netiesiogiai galės prisidėti ir Lietuvos Vyriausybė.

„Lietuva, atstovaujama Vyriausybės atstovų ir turėdama balso teisę Pasaulio banko ir Europos Rekonstrukcijos ir Plėtros banko valdyme, balsavo už sprendimus investuoti į „Dalkia“ grupės įmones. Taip, šių tarptautinių institucijų investicijų dėka, „Vilniaus energijos“ akcininkų veikloje netiesiogiai dalyvaus ir Lietuos Vyriausybė“, - skelbia savivaldybė.

Anot pranešimo, IFC ir ERPB į „Societe Valmy Defense 22“ ketina investuoti po beveik 100 mln. eurų. „Pasaulio banko ir Europos Rekonstrukcijos ir Plėtros banko ketinimai investuoti į „Dalkia“ įmones yra geras ženklas, nes šie investuotojai nuodugniai ištiria visus kompanijų vykdomus projektus, o jų realūs planai investuoti patvirtina įmonių vykdomos veiklos ir įgyvendinamų projektų kokybę. Pasaulio banko dalyvavimas kompanijos veikloje padidins galimybes Vilniuje įgyvendinti šilumos ūkio modernizavimo projektus ir atsinaujinančiais energijos šaltiniais pakeisti šiuo metu šilumai gaminti naudojamas dujas. Šių institucijų dalyvavimas užtikrins dar didesnį skaidrumą ir procesų efektyvumą kompanijoje, valdančioje „Vilniaus energiją“, - teigiama pranešime.

Šiuo metu „Vilniaus energijos“ akcijas valdo „Dalkia“ grupės įmonė „Dalkia International“, kuriai akcijos buvo perleistos Vilniaus miesto tarybos sprendimu 2003 metais. Vilniaus miesto taryba trečiadienio posėdyje svarstys klausimą dėl leidimo „Vilniaus energijos“ akcijas perleisti SVD22. Dėl leidimo perleisti šias akcijas „Dalkia“ į Vilniaus miesto tarybą kreipėsi dar 2010 m. spalį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)