Nuo Naujųjų metų Lietuvoje turėtų pradėti galioti nauja karšto vandens tiekimo ir apskaičiavimo tvarka, pagal kurią gyventojai turi pasirinkti karšto vandens tiekėją. To nepadarius, juo tampa šilumos tiekėjas, kurio rūpestis turėtų būti tiksli karšto vandens apskaita ir mokesčio už jį surinkimas. Galutinius taisyklių pakeitimus dar rengia Energetikos ministerija.

„Vilniaus energijos“ komercijos direktorius Rimantas Germanas DELFI piktinosi nauja tvarka ir sakė neįsivaizduojąs, kaip ji veiks.

„Naujoje tvarkoje nepasakyta, iš kur imti lėšas tam tikslui (skaitiklių keitimui – DELFI). Realiai kalbant, aš manau, kad nieko čia nebus. Visi pasitvirtins kainas, jų niekas niekur netaikys, nes procesas neįvyks“, – sakė jis.

Pašnekovo nuomone, technologiškai aišku, kaip įgyvendinti šią tvarką, tačiau reikėtų parašyti projektą, kuriame būtų numatyta konkretus skaitiklių keitimo grafikas, prioritetiniai daugiabučiai, Tokiu atveju esą būtų galima kreiptis į bankus paskolos šių skaitiklių keitimui.

Jis skaičiuoja, kad vidutinis butas dėl netikslios vandens naudojimo apskaitos per metus praranda 200 Lt, taigi netgi mokėdamas po 7 Lt per mėnesį jis išloštų. Vasarą už patirtus nuostolius ir kaimynų vagystes gyventojai sumoka didžiuliu gyvatuko mokesčiu, o žiemą tai įskaičiuojama į šilumos kainą.

„Žmonės nemokės, kol nebus skaitiklio, kol jie nemokės, nebus pinigų jiems keisti. Gaunasi uždaras ratas, kurį valdininkai turėtų suprasti“, – dėstė pašnekovas.

R. Germano teigimu, nuotolinės karšto vandens skaitiklių įrengimas kainuotų pigiau nei įrengti paprastus skaitiklius, kurių duomenis tikrintų darbuotojai. Tokio tipo skaitiklių duomenis galima nuskaityti nuotoliniu būdu nesibeldžiant į kiekvieno gyventojo duris.

„Esu paskaičiavęs, kad jeigu samdytume žmones, kurie vaikščiotų po butus ir fiksuotų skaitiklių parodymus, tai per mėnesį kainuotų maždaug 20 Lt“, – tvirtino jis.

Nežinia, kada bus skaitikliai

„Jeigu jūs namuose turite skaitiklį, bet jo niekas nepatikrino, tai jums nereikia mokėti šio mokesčio iki tol, kol neateis įmonė ir jums nepastatys patikrinto skaitiklio“, – DELFI naująją tvarką aiškino Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) narys Danas Janulionis.

Tačiau kartu jis pripažino nežinąs, kada galėtų būti pakeisti skaitikliai ir galėtų būti pradėtas imti šis mokestis.

„Šiuo metu yra sunkmetis, o šiems pakeitimams reikia milžiniškų lėšų, todėl susiduriama su problema, iš ko visa tai finansuoti“, – sakė jis.

Sprendimui priimti turės porą mėnesių

Energetikos ministro Arvydo Sekmoko patarėjas ryšiams su visuomene Kęstutis Jauniškis DELFI sakė, kad dabar galiojančių Šilumos tiekimo ir vartojimo taisyklių redakcija buvo priimta 2008 m. pabaigoje. Šiuo metu derinami šių taisyklių pataisymai.

Juose siūloma numatyti, kad iki kitų metų sausio šilumos tiekėjai turėtų apskaičiuoti ir buitiniam vartotojui pateikti galimų išlaidų palyginimus, kai karštas vanduo tiekiamas šilumos vandens tiekėjo ir kai šiluma karštam vandeniui ruošti perkama iš šilumos tiekėjo, o geriamas vanduo karštam vandeniui ruošti perkamas iš geriamojo vandens tiekėjo.

Taip pat esą šilumos tiekėjai turėtų pateikti gyventojams skaičiavimus, kiek jiems kainuotų skirtingų tipų skaitikliai.

Tuomet gyventojai per du mėnesius turėtų apsispręsti, su kuo pasirašyti karšto vandens tiekimo sutartį ir iki balandžio raštu apie pasirinkimą informuoti pasirinktą įmonę.

Nepriėmus sprendimo, karšto vandens tiekėju tampa šilumos tiekėjas.

„Taisyklių nuostata, kad iki šių metų liepos turėjo būti sutvarkytas Karšto vandens ūkis pasipiktinimo nekėlė. Kai kurie šilumos tiekėjai, pavyzdžiui, Panevėžyje ir Šiauliuose vykdo įstatymų ir taisyklių reikalavimus ir tai daro pagirtinai. Pavyzdžiui, Panevėžyje keičiami karšto vandens skaitikliai, VKEKK pasitvirtino kainas, šilumos tiekimo įmonė veikia planingai ir kryptingai. Šiuo metu jų netektys Karšto vandens versle sudaro apie 9 proc.“, – DELFI sakė jis.

Jo teigimu, Panevėžyje ir Šiauliuose, skaičiuojama, kad skaitiklio mokestis galėtų būti 4-5 Lt per mėnesį.

Kol kas nežinoma, koks galėtų būti skaitiklio mokestis Klaipėdoje, nes šis miestas jau daugiau nei metus turi skaitiklio mokestį. Tačiau neatmetama, kad pasikeitus tvarkai, gali tekti peržiūrėti ir skaitiklio mokestį.

Šis mokestis butui šiuo metu yra kiek daugiau nei 2,11 Lt per mėnesį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją