Pasak energetikos ministro, kuris praeitą savaitę baigė savo darbo vizitą Tokijuje, strateginiu investuotoju į Visagino AE parinkta Japonijos ir JAV bendrovė "Hitachi GE Nuclear Energy" jėgainės projektą mato kaip pagrindą, bet vien jo neužtenka.

"Jie iš karto kalba ir siūlo, kad mes svarstytume ir bus svarstoma apie tai, kad galėtume plėtoti išmanius miestus. Konkrečiai, kad visas Visaginas pajustų privalumus, japonų technologijas, ne tiktai AE. Kalbėjome apie išmaniuosius elektros tinklus, galimą energijos taupymą, kitus dalykus. Sunkiai įsivaizduočiau projekto eigą be japonų banko atėjimo į Lietuvą. Lygiai taip pat jie jau domisi mokyklomis savo specialistų vaikams, koks būtų medicinos aptarnavimas jų šeimoms, ne tik specialistams. Tai rodo labai rimtą požiūrį į tai, kas bus vykdoma - ne tik projektas, bet ir visa socialinė infrastruktūra", - trečiadienį po Visagino AE komisijos posėdžio kalbėjo A. Sekmokas.

Visagino savivaldybės merė Dalia Štraupaitė neabejojo japonų investiciniais projektais. Pasak jos, japonai jau žvalgosi Visagine, ypač domisi sveikatos apsauga, švietimu, gyvenamuoju būstu, sauga. Tiesa, daugiausiai tai daroma per Japonijos ambasadą. Preliminariais skaičiavimais, Visagine galėtų apsigyventi 2 tūkst. japonų.

"Vienu žodžiu, jie domisi viskuo", - žurnalistams sakė merė.

D. Štraupaitės teigimu, japonai galėtų mieste pasistatyti naują mikrorajoną.

"Mes turime pastatytus tiktai tris mikrorajonus. Tai yra tarytum vienas drugelio sparnas. Antras drugelio sparnas nepastatytas. Visaginą statė Antanas Sniečkus, buvusi Tarybų Sąjunga, ir buvo suplanuoti 6 mikrorajonai. Taigi mes statyti turime, bet mes turime tik vieną problemą, kaip ir kitos savivaldybės, miškams reikia panaikinti valstybinių miškų statusą", - aiškino miesto vadovė.

Merė teigė nematanti problemos dėl japonų kalbos, nes jau čia ir taip gyvena 43 tautybių žmonės, be to, ir patys visaginiečiai linkę mokytis jiems kol kas egzotiškos kalbos.

"Kai yra naujos investicijos, kai į Lietuvą ateina naujas kvapas, reikia džiaugtis, gražu. Jeigu į Lietuvą ateina nauja spalva, man atrodo, reikia džiaugtis. Neturime būti užsidarę, turime tobulėti", - sakė merė.

Planuojama, kad Visagino jėgainė 2020 metais turėtų pradėti gaminti elektros energiją.

Parengiamieji žemės darbai turėtų būti pradėti 2012 metais, o pirmasis betonas turėtų būti klojamas 2014 metais.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją