Anot A. Jacksono, Lietuvos sprendimas gerokai suglumino „Westinghouse“. Amerikiečiai dabar aiškinsis, kuo juos pranoko „Hitachi“.

„Žinoma, esu nusivylęs. Visuomet norime laimėti. Esu labai nusivylęs. Peržiūrėsime viską. Tikiuosi, kad galėsime su Visagino AE detaliau aptarti, kur buvo abiejų pusių stipriosios ir silpnosios pusės“, - kalbėjo „Westinghouse“ vadovas.

Paklaustas, kokios galėjo būti jo vadovaujamos kompanijos pralaimėjimo atominėse varžybose priežastys, pašnekovas užsiminė, kad „Hitachi“ veikiausiai pažadėjo didesnes investicijas nei amerikiečiai.

„Nežinau, ar tai (sprendimas pasirinkti „Hitachi“ – DELFI) buvo kiek nors susiję su investicine dalimi. Kaip jūs žinote, mes nesame investuotojai, mes – technologijos tiekėjai. Manėme, kad tai įdomi galimybė ir proga skleisti žinią apie mūsų technologiją. Esu tikras, kad buvo daug įvairių priežasčių. Viena – kaina, kita – technologija, investicijų dydis – turbūt pati svarbiausia sritis. Bet čia spekuliavimas. Turime tai sužinoti iš Visagino AE. Toks mano spėjimas, bet tai turi patvirtinti Visagino AE ir Lietuvos Vyriausybė“, - svarstė A. Jacksonas.

A. Jacksonas nemano, kad „Hitachi“ nesėkmės atveju „Westinghouse“ turėtų šansą.

„Manau, kad to tikimybė labai maža. „Hitachi“ turės išskirtines teises deryboms dėl koncesijos ir projekto vystymo. Jeigu jiems nepavyktų susitarti, tai mane nustebintų. Taip. Tai turbūt mūsų „sudie“ Lietuvai. Drastiška, bet tikriausiai taip ir yra“, - konstatavo verslininkas.

Pasak jo, jeigu „Westinghouse“ vis dėlto gaus progą grįžti prie derybų stalo dėl Visagino AE projekto, amerikiečiai Lietuvai nebepasiūlytų tokių sąlygų, kokias siūlė dabar.

„Pateikėme, mūsų manymu, labai gerą pasiūlymą. Technologija, sąlygos, laikas, ištekliai. Vėliau turbūt būtume suinteresuoti (dalyvauti projekte – DELFI) su tokiomis pat sąlygomis, bet tikriausiai būtų tam tikrų korekcijų mūsų pasiūlyme“, - sakė A. Jacksonas.

Lig šiol kompanija „Westinghouse“ dėl Visagino AE projekto jautėsi tvirtai ir deklaravo atvešianti į Lietuvą aukščiausio lygio technologiją. Visagino AE pasiūlytą reaktorių AP1000 A. Jacksonas tuomet vadino „branduolinės energetikos „iPod“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)