Kaip išskirtiniame interviu DELFI teigė „Westinghouse“ prezidentas Europai, Artimiesiems Rytams ir Afrikai Andersas Jacksonas, nauja atominė jėgainė, jei viskas vyks pagal grafiką, Lietuvoje galėtų būti pastatyta per 7-8 metus. „Westinghouse“ taip pat tikina, kad nėra jokios prasmės nuogąstauti dėl to, kad šią kompaniją per „Toshiba“ valdo japonų kapitalas.

- Lietuvos Energetikos ministerija jus įvardina kaip potencialius strateginius investuotojus, tačiau jūs pabrėžiate, kad pirmiausiai norite Lietuvai parduoti savo technologiją – reaktorius. Taigi kaip yra iš tikrųjų?

- Taip, pateikėme pasiūlymą, sekdami VAE pradėta procesą. Žinoma, į pasiūlymą įeina mūsų technologija – AP1000. Tačiau negaliu detaliau nupasakoti, ką pasiūlėme VAE. Tai dar aptarsime. Be to, pasirašėme konfidencialumo susitarimą.


- Tačiau ketinate investuoti į pačią elektrinės statybą?


- Kaip sakiau, negaliu atskleisti detalių. Tačiau galiu patvirtinti, kad procesas vyksta ir pasiūlymą pateikėme.


- Ko tikitės iš VAE projekto, jeigu iš dviejų pateiktų pasiūlymų bus pasirinktas būtent „Westinghouse“?

- Tikiuosi, kad tai bus viena ryškiausių žvaigždžių naujojoje branduolinėje padangėje. Žinoma, tai būtų didelis pasisekimas VAE, Lietuvos Vyriausybei, Lietuvos žmonėms ir, žinoma, „Westinghouse“.

- Žinoma, pabaigtuvės dar labai toli, bet galbūt galėtumėte prognozuoti, kiek kainuotų elektra po statybų pabaigos?

- Šito negaliu komentuoti. Tai neįmanoma.

- Prognozuojant statybų pabaigą, pateikti keli galimi terminai. O kokią pabaigtuvių datą prognozuotumėte jūs?

- Negaliu kalbėti apie šį konkretų projektą, bet galiu bendrai nupasakoti apie mūsų terminus. Turime užsibrėžę, kad mūsų statybų dalis – nuo betono iki branduolinio kuro talpų – turi būti pabaigta per mažiau nei ketverius metus. Prie to reikia pridėti 3-6 mėnesius bandymams prieš paleidžiant (reaktorių – DELFI), taip pat – veiksmus iki statybų pradžios: licencijavimą, statybų leidimų gavimą, aikštelės paruošimą ir t.t. Tai dar pora metų. Jei viskas klojasi puikiai, galime pasatyti atominę elektrinę per 7-8 metus.

- Žinoma, girdėjote apie kaimyninius atominių jėįgainių projektus Rusijoje, Kaliningrado srityje, ir Baltarusijoje. Ar jie realūs ir ar jie būtų saugūs?

- Šių projektų komentuoti negaliu. Juos stato mūsų konkurentai, taigi, žinoma, detalių žinių neturiu.

- Rusai turbūt nepakvietė „Westinghouse“ į šiuos projektus.

- Ne, mūsų nekvietė.

- O tokia galimybė jus domintų?

- Ne (juokiasi). Nemanau. Lietuviškas projektas yra daug, daug labiau patikimas.

- Kalbama, kad elektrinės Kaliningrade ir Baltarusijoje gamins daug pigesnę elektrą nei Lietuvos elektrinė, ir VAE projektas tokiomis aplinkybėmis tiesiog netenka prasmės. Ar pritariate tokiai nuomonei?

- Visada tikėjau, kad branduolinė energetikai – gera investicija. Manau, kad tai saugiausias, ekologiškiausias, stabiliausias ir pigiausias būdas gaminti energiją.

- Bet tai būtų jau trys atominės elektrinės tokiame mažame regione. Be to, Lenkija taip pat planuoja statybas. Ar tai ne per daug?

- Negaliu to komentuoti. Atsakėme į VAE kvietimą dalyvauti projekte. Tikiuosi, kad tokie klausimai bus netrukus atsakyti.

- Taip pat siekiate dalyvauti Lenkijos atominės elektrinės projekte.

- Taip. Veikiame Lenkijoje. Taip pat veikiame Čekijoje ir dairomės kitų galimybių daugelyje kitų Europos valstybių.

- Kuo jūsų reaktorius – AP1000 – skiriasi nuo kitų Europoje naudojamų reaktorių?

- Na, galbūt nesu iki galo objektyvus, tačiau AP1000 yra visiškas persilaužimas. Tai naujas mąstymas. Tarsi turėtum seną magnetofoną, o dabar turi „iPod“. Tai visiškai naujas daiktas. Visas saugumas pagrįstas pasyviomis funkcijomis. Tai reiškia, kad nereikia išorinio elektros tiekimo, nereikia dyzelinių generatorių, nereikia vandens pompų, ventiliacijos. Visa saugumo sistema net be operatorių gali veikti 72 valandas. Darbuotojai gali laukti 72 valandas, nueit namo, paskambinti mamai, pamiegoti, o tada spręsti, ką daryti. Tai ženkliai padidina saugumą.

Kaip jau sakiau, tai tarsi branduolinių technologijų „iPod“. Tikiuosi, kad jį pastatyti kainuos pigiau nei kitus reaktorius. Didžiuojuosi šia technologija.

- Skelbiate, kad AP1000 yra pirmasis III+ kartos reaktorius, kuris netrukus turėtų būti licencijuotas JAV ir Europos Sąjungos (ES) institucijų. Taigi technologija dar ne iki galo patvirtinta?

- JAV turime pilną licenciją. Europoje turime 4 reaktorius, kurie laukia visų statybinių licencijų. Tikimės, kad tai įvyks vėliau šiemet. O bendras licencijas jau turime. (...) Licencijavimo procese esame arti pabaigos.

- Turbūt girdėjote, kad pagrindinė „Westinghouse“ akcininkė – japonų kompanija „Toshiba“ – šiek tiek kelia baimę. Kaip reaguojate į tokius nuogąstavimus?

- Tai („Westinghouse“ siejimas su Japonija – DELFI) yra ir teisinga, ir klaidinga. „Toshiba“ – viena mūsų savininkių, pati stambiausia. Tačiau technologija priklauso „Westinghouse“. Tai visiškai mūsų technologija. Ji išvystyta JAV, jos kilmės šalis – JAV. „Westinghouse“ yra technologijos tiekėjas maždaug pusėje pasaulio branduolinių reaktorių. Manau, nieko nereikia bijoti, kai kalba eina apie technologijos stabilumą. „Toshiba“ – labai gera branduolinių technologijų tiekėjų, ji turi didelę kompetenciją, kuria tikimės pasinaudoti šiame projekte. Turėti „Toshiba“ tarp savo savininkų – tik privalumas.

- Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė yra pareiškusi, kad nenorėtų, kad naujos atominės elektrinės projektas pakartotų „Williams“ istoriją. Ar galite nuraminti?

- Tai visiškai kita istorija. (...) Nematau čia jokių paralelių.

- Panašus projektas Baltarusijoje turėtų kainuoti apie 9 mlrd. dolerių. Lietuviškas projektas turbūt kainuos brangiau.

- Negaliu komentuoti jokių skaičių ar detalių. Dar per anksti.

- Kada ketinate atvykti į Lietuvą?

- Planuoju būti Lietuvoje birželio viduryje. Nemanau, kad ką nors pasirašysime. Tik prieš keletą dienų pateikėme savo pasiūlymą, mūsų konkurentai padarė tą patį. Manau, tai užtruks.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)